Hlavní obsah
Článek

Angela Nikolau a Ivan Beerkus z Moskvy jsou tzv. lovci výšek. Cestují po světě, aby pokořili ty největší vrcholy, nikoliv však hor, ale mrakodrapů. U toho pořizují dechberoucí snímky, které je proslavily. A to vše bez jištění. Zahrávají si tedy se životy.

Když společně vystoupali na Merdeka 118, mrakodrap ve výstavbě, který je adeptem být druhou nejvyšší budovou světa, Ivan si stoupnul na okraj lešení, chytil partnerku kolem pasu a zdvihl ji do výšky. V tu chvíli je vyfotil kolem letící dron a zachytil unikátní okamžik.

Bylo to v prosinci 2022 a pár na něj trénoval 10 týdnů. Tzv. rooftoppers prosluli tím, že provádějí téměř kaskadérské kousky a lezou na nejvyšší budovy světa bez jištění. Stačil by jediný špatný pohyb, jeden krok vedle a riskují život.

Někteří slavní „šplhači“, co takhle pokoušeli štěstí a u toho se fotili nebo natáčeli, zemřeli. Angela má ovšem jako dcera cirkusáků pro strach uděláno. S gymnastikou začala už v sedmi letech a byla přirozený talent.

Dokonce vyhrávala soutěže a svou první střechu pokořila v šestnácti. Na střechách moskevských domů předváděla akrobatické kousky a u toho se natáčela. Mezi rooftoppery byla jedinou ženou a rychle si vydobyla respekt.

Své rodině však koníček raději tajila, aby se o ni nebáli. Vše se provalilo, až když ji babička viděla ve zprávách. Ačkoliv se o vnučku pochopitelně bála, věděla, že jí nezabrání.

V roce 2017 Angelu oslovil Ivan a pozval ji, aby s ním vylezla na tehdy nejvýše položenou stavbu na světě, jeřáb v čínském Tianjinu.

Ivan byl tehdy mnohem slavnějším a zkušenějším lezcem. Společně zdolali mnoho budov, v Paříži je také zatkli. A ve výškách našli lásku. Z jejich zamilovaných fotek z vrcholků mrakodrapů se rychle stal virál.

Vyneslo jim to miliony sledujících, cestují po světě a některé akrobatické kousky dělají v rámci placených partnerství. A to jim slušně vydělává.

Má to ale i stinné stránky, kromě toho, že doslova riskují životy, musí často utíkat před ostrahou nebo policií. Angela si při jednom takovém úprku zlomila zápěstí. Jindy zase ve výšce zamrzla při panické atace, což se jí málem stalo osudným.

Když udeřila pandemie a nemohlo se cestovat, peníze začaly ubývat. Dvojice se musela živit tvorbou jiného obsahu, což Angele ve finále vyhovovalo. Už se ke šplhání po mrakodrapech nechtěla vrátit a vztah s Ivanem prošel krizí.

Nedokončený Merdeka 118 ji ale zlákal a pár si za poslední peníze koupil letenky do Malajsie. Tam prošli nemožným, aby si svůj sen splnili.

Museli proklouznout kolem ostrahy a skrýt se před řemeslníky v titěrném prostoru na neuvěřitelných 30 hodin. Byli dehydratovaní a vyčerpaní. Nakonec vrchol zdolali a za vynaložené úsilí jim to prý stálo.

Po návratu domů postli dechberoucí záběry a hned se zase ocitli ve světle reflektorů. Dokázali společně něco, co se nikomu jinému nepodařilo. I když za poměrně vysokou cenu.

Angela sama přiznává, že je riziko až příliš velké. „Většina mých bývalých kolegů je mrtvá nebo se vážně zranili. Je to znepokojující, ale smířila jsem se s tím. Nesmím na to myslet, když šplhám na budovy,“ uvedla influencerka.

Související témata:
Angela Nikolau
Ivan Beerkus
Rooftopping

Další články

Načítám