Hlavní obsah
Článek

Už se řadí do věku babiček, ale rozhodně na to nevypadá. Postavu by jí mohla závidět kdejaká třicítka. Wendy Ida (71) totiž určitě nevypadá na svůj věk. Všichni jí hádají maximálně 40 a žízní po jejím tajemství mladistvého vzhledu.

I přes to, že má vymakané tělo a po tuku ani památky, začala cvičit až ve 40 letech. A protože ve formě nebyla ani její matka a tety, předpokládala, že jde o genetiku a nemůže s tím nic dělat. Kolegové ji ale zlákali s tím, že se svojí postavou může dělat cokoliv, když sama bude chtít.

Rozhodla se zkusit fitness centrum a s pomocí profesionálního trenéra se naučila zvedat činky a pracovat s vlastní vahou. „Moje tělo se skutečně začalo měnit a ve 42 letech jsem byla zdravější, než jsem kdy v životě byla. Moje myšlení se také úplně změnilo. Stala jsem se zábavnějším, uvolněnějším a bezstarostnějším člověkem. Konečně jsem začala žít,“ řekla Wendy, pro kterou byla tato životní změna opravdu radikální. „Natolik mě inspirovalo, jak fitness změnilo nejen moje tělo, ale celé myšlení, že jsem se sama rozhodla věnovat se osobním tréninkům,“ vysvětlila.

Když bylo Wendy 57 let, rozhodla se začít s kulturistikou a v 60 letech se stala dvojnásobnou držitelkou dvou rekordů zapsaných do Guinnessovy knihy rekordů – jednoho za angličáky (dřep, výskok a klik v jednom plynulém pohybu) a druhého za to, že byla nejstarší fitness trenérkou věnující se více disciplínám.

Jedním z největších tajemství, jak se udržet ve formě, je ale její strava. Převažuje ta rostlinná a ryby. „I když sama nedržím žádnou konkrétní dietu, tento způsob stravování je v souladu se středomořskou dietou, ta je vědecky podložena – snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a prodlužuje život,“ vysvětlila kulturistka, podle které není nikdy pozdě začít něco se sebou dělat. A nejlepší je najít někoho, kdo vás naučí správně cvičit.

Silový trénink je podle Wendy obzvlášť důležitý pro stárnoucí generaci mužů a žen, má totiž velký vliv na zdraví kostí. „V posilovně trénuji šest dní v týdnu, střídavě posiluji horní a spodní část těla. Důležitý je ale i odpočinek, aby mohlo tělo regenerovat, ten si dopřávám jeden den v týdnu,“ vysvětlila Wendy.

Kdo dle jejích slov zrovna neholduje posilovně, může zkusit plavání, procházky nebo třeba i zahradničení. Jakýkoliv pohyb je velmi důležitý. „Abych udržela mou mysl stále aktivní, učím se pořád novým dovednostem, protože zkoušení nových věcí vás stále drží ve střehu,“ řekla s tím, že stárnutí nemusí znamenat, že se člověk stane slabším nebo křehčím. „Nejdůležitější je prostě začít, ten první krok vám může změnit život,“ dodala na závěr.

Další články

Načítám