Hlavní obsah
Článek

Jessamyn Stanley se léta potýká s body shamingem. Jako instruktorka jógy a fitness si proto dala za cíl, aby se při jejích lekcích i lidé plnějších tvarů cítili dobře. A pokud se tak necítí v upnutých legínách, nevadí, nemusí na sobě mít vůbec nic.

„Nahou jógu dělám od té doby, co jsem jógu začala cvičit. Takže asi 10 let,“ nechala se slyšet pro Fabulous sedmatřicetiletá aktivistka.

Vyrostla v konzervativní rodině, takže pro ni nahota byla spíš tabu. Při své praxi si ale všimla, že je jí oblečení na obtíž. Pořád si ho musela upravovat nebo ji omezovalo. A tak ho prostě svlékla a od té doby cvičí raději, jak ji pánbůh stvořil.

Nahou jógu předcvičuje i na svém profilu OnlyFans a má díky tomu možnost bořit stigma o plus size lidech. Dle jejích slov je škoda, že kromě porna „nahá tlustá těla“ nejsou nikde vidět. Lidé by si na ně podle Jess měli víc zvyknout.

Yogínka má za to, že když cvičí nahá, lépe vnímá vlastní tělo. Také ji šokovalo, že nahou jógu necvičí všichni, zpočátku na ní Jessamyn ani nepřišlo nic zvláštního. Nechápala, proč by se měla stydět.

„Dřív jsem byla na lekcích jediná tlustá. Moje oblečení mi nepřipadalo dost dobré, ale drahé od návrhářů mi nesedělo. Když jsem začala učit, bylo to ještě víc znát. Lidé přicházeli na lekce a divili se, že jsem instruktorka. Nevěděli, jestli mají odejít, nebo mi věřit, že budu důstojně předcvičovat,“ vrtěla hlavou nad předsudky druhých.

Jessamyn chápe, že mají lidé podobné předsudky. Myslí si, že většina společnosti má fobii z obézních lidí. Pak je podle ní pochopitelné, že je šokuje, když vidí někoho, kdo je při těle a zároveň aktivní.

V roce 2021 se jogínka objevila na obálce Cosmopolitanu. Tehdy se s hejty a kritikou roztrhl pytel. Opřeli se do ní i některé slavné britské osobnosti s tím, že je hanebnost prezentovat obézního člověka jako vzor a glorifikovat obezitu.

Podobné reakce se objevily, když se Jessamyn stala tváří energetického nápoje. Trollové jí ale nesrazili sebevědomí, naopak ji přiměli ještě víc bojovat proti body shamingu. Navíc má mnohem víc podporovatelů než haterů, což je také důvod, proč vše dělá.

V dětství si prošla drsnou šikanou, a tak už je odolná. A ráda by dodala mladým lidem odvahu být tím, čím chtějí.

Další zajímavostí je, že v mládí Jessamyn nesnášela jógu. V roce 2011 se rozhodla dát jí ještě šanci, ale ani ve snu by ji nenapadlo, že se cvičením jednou bude živit. Když pak začala předcvičovat, psali jí hlavně silnější lidé, kteří se toužili dostat na její lekce.

I proto je vděčná za svou platformu, díky níž to může dopřát opravdu všem, kteří mají zájem.

Související témata:
Jessamyn Stanley

Další články

Načítám