Hlavní obsah
Článek

Jan Kavalír (33) je bývalý fitness trenér a novinář, který osm let bojuje s nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Toto neurologické onemocnění způsobuje postupnou degeneraci buněk, které ovládají pohyblivost svalů.

Kavalír se i proto letos v dubnu rozhodl ve Švýcarsku podstoupit asistovanou sebevraždu. Už měl domluven termín a chystal se na cestu, na poslední chvíli ale své rozhodnutí změnil. Jeho manželka Martina Kavalír (35) s ním totiž očekávala narození potomka. A Martin se nyní dočkal dcery Elišky.

„Nic není víc než láska. K vašim blízkým i k sobě samému. Tato fotka bude pro mě navždy znamenat, proč jsem byla na tomto světě. Jak zpívá Emma Smetana, jedna vteřina se někde s jinou protíná, i když jsi tam a já jsem tady. Eli si počkala i Honzík počkal. Moc vás miluji, jste moje všechno. Je krásné být rodinou,“ napsala hrdá maminka Martina Kavalír ke snímku manžela s dcerou.

Jan Kavalír poznal svou ženu před sedmi lety, o pár měsíců později se od lékařů dozvěděl krutou diagnózu. I tak jejich vztah vydržel a roku 2021 se z nich stali manželé. Bývalému fitness trenérovi se zdravotní stav postupně zhoršoval. Je odkázán na pomoc druhé osoby, hýbat už dokáže jen očima a je vyživován přes sondu do žaludku. I proto se rozhodl pro asistovanou sebevraždu.

Aby mohl ještě vidět svou dceru, ale i na přání manželky, své rozhodnutí změnil „Je nám oběma jasné, že jde o oběť z jeho i z mojí strany. On už takto nechce fungovat, ale kývl, že i v bolestech zůstane na světě třeba ještě posledních šest měsíců. Chtěl zemřít i proto, aby mi umožnil opět žít normální život. Ale odkýval mi, že pokud to chci já, tak zůstane, protože mě miluje,“ řekla tehdy slovenskému Denníku N Martina Kavalír, která se o manžela statečně stará. A nyní se oba těší z krásné dcery. Manželům Kavalírovým je možné pomoci finančním příspěvkem přímo na jejich účet: SK60 8330 0000 0022 0148 6763. Všechny peníze půjdou k zajištění péče pro Honzu.

Nevyléčitelné onemocnění ALS se nevyhýbá ani známým osobnostem. Kruté nemoci podlehl mimo jiné bývalý premiér Stanislav Gross nebo fotbalista Viktorie Plzeň Marián Čišovský.

Související témata:
Jan Kavalír

Další články

Načítám