Hlavní obsah
Článek

Bethany Joy Lenz si můžete pamatovat například ze seriálu One Tree Hill a řady dalších televizních rolí. Třiačtyřicetiletá americká herečka se začátkem 90. let stala obětí kultu, který ji psychicky a finančně zneužíval. Kromě psychické újmy z ní celou dekádu tahali peníze. Celkem jí sebrali 46,5 milionu korun.

Jako jediné dítě rodičů, mezi nimiž panovalo neustálé napětí, vyrostla v osamění. Bethany zoufale toužila někam patřit, když poznala představitele křesťanské sekty, kněze, co nekázal v žádném kostele.

Poznali se na hodinách Bible, kde se rychle stal vůdčí osobností skupiny a začal s jejími členy manipulovat. Bethany vyrostla jako evangelička a vždy byla věřící. Když jí bylo 16 let, rodiče se rozvedli a ona krátce nato prorazila v televizi.

„Panovačný kněz“, jak jej Bethany nazvala, zneužil její zranitelnosti a nasliboval jí lepší život. Postupně s herečkou stále více manipuloval. Donutil ji zpřetrhat vazby s rodiči, odmítat velké filmové role nebo přátelit se s kolegy z One Tree Hill.

Sekta zároveň dávala svým členům svobodu pracovat. Jejich peníze se totiž hodily. V roce 2005 si Lenz vzala člena sekty, syna zmíněného kněze ve vedení skupiny. Vztah to byl prázdný a bez vášně. Jelikož se Bethany „šetřila“ pro manžela, čekala od svatební noci ohňostroje. Ty se ale nedostavily.

S manželem neměla nic společného, šlo prakticky o dohodnuté manželství, protože neměla moc na výběr. Přestože spolu měli dceru, musela se Bethany do sexu se svým mužem nutit. Dokonce ho plánovali dopředu a měli na něj rozvrh. U Bethany se později vyvinul posttraumatický syndrom.

Kromě toho jí muž zabavil peníze. Veškeré výdělky z One Tree Hill šly jemu do kapsy a Bethany si ještě myslela, že je to normální.

„Celkem mě připravili o 2 miliony dolarů (46,5 milionu korun-pozn.),“ přiznala. „Bylo to totální finanční zneužívání. Byla jsem úplně na dně,“ popsala ve své nové knize Dinner For Vampires.

Dnes si velmi dobře uvědomuje, že byla možná největší obětí této sekty. Tehdy to ale nevěděla. Celou dekádu se plácala v pochybnostech o sobě samé, dokud se nesvěřila terapeutce. Té bylo rychle jasné, odkud vítr vane.

Herečka dlouho trávila pojem „sekta“, pak jí ale vše došlo. Zařídila si život jako svobodná matka a odstřihla se. Následovala ostrá bitva o dítě, Bethany stál rozvod přes 8 milionů korun. Soud ale bohužel neuznal, že byla zneužívána.

„Tehdy mi teprve došlo, jak je náš soudní systém k ničemu. Pokud nemáte modřiny, nic se nestalo. Pokud nedošlo na fyzické násilí, nejde o zneužívání. Mentální, emocionální, spirituální zneužívání se nepočítá,“ popsala v podcastu Call Her Daddy.

Bethany apeluje na oběti podobného zneužívání, ať už byly v sektě, nebo ne, aby se za sebe hlavně nestyděly a o svých útrapách mluvily. Dostaly je z organismu. „Jedině tak se můžete posunout a žít dál,“ dodala na závěr herečka.

4
fotky
Související témata:
Bethany Joy Lenz

Další články

Načítám