Hlavní obsah
Článek

Chelsea Langerud se narodila s tzv. oculo-facio-cardio-dentalním syndromem, kterým trpí jen hrstka lidí na světě. Kvůli tomu na ni cizí lidé často zírají a jsou zvědaví, co to má dvaadvacetiletá dívka s obličejem.

Jde o vzácné vrozené onemocnění postihující uši, ústa, oči a obličej. Projevuje se už v raném věku. Chelsea prodělala na 20 operací oka, než jí byl rok. Od té doby už je nepočítá. To prý ale není to nejhorší. Nejvíc ji trápí reakce druhých.

Protože má umělé oko, lidé jsou z toho nesví. „V podstatě každý den na mě někdo civí nebo se mě ptá, co mi je,“ uvedla studentka grafického designu pro NeedToKnow.

Ta popisuje svůj život jako jakýsi sociální experiment. Zatímco někdy trpělivě odpovídá na dotazy, aby lidi edukovala, jindy prostě jde dál s hlavou vztyčenou a snaží se nepříjemné pohledy ignorovat. Pravda ale je, že ji to dost vyčerpává. A že už si toho prožila až až.

Chelsea se narodila se šedým zákalem, který jí operovali už v 6 týdnech věku. Operace se bohužel nezdařila a ona úplně oslepla na pravé oko. Než jí byl rok, operovali jí oči dvacetkrát. Dnes má v levém oku vysoce výkonnou a na míru zhotovenou čočku, ke které nosí brýle.

Další komplikace se objevily se zuby. Ty dívce ze San Diega nevyrostly přirozeně, ale musely být vytaženy. Dalších šest let pak nosila speciální rovnátka. Přesto se nikdy nepřestala smát, nikdy se za své zuby nestyděla.

Chelsea strávila velkou část dětství po doktorech. Často kvůli nim zameškávala školu nebo jezdila kvůli prohlídkám a zákrokům do jiného státu. OFCD syndrom jí genetik diagnostikoval v devíti letech.

Navzdory pozornosti, které se jí kvůli unikátnímu vzhledu dostává, je se svým onemocněním i zevnějškem Chelsea smířená. „Celý život jsem žila v domnění, že jsem prostě jiná a vyčnívám, ale přišla jsem na to, že lidé jsou v jádru vlastně stejní,“ dodala na závěr.

Chelsea neví, co jí život ještě nachystá, a nemůže to ovlivnit, stejně jako nezmění reakce svého okolí na sebe. Může ale ovlivnit, jak se k tomu všemu postaví ona sama. A něco nám říká, že ať ji potká cokoliv, zvládne to s úsměvem, jako to dělá po celý život.

Související témata:
Chelsea Langerud

Další články

Načítám