Hlavní obsah
Článek

Charlene Chandler užívala drogy a alkohol přes 20 let. A to v takovém množství, že je s podivem, že ještě chodí mezi živými. A nejen to. Charlene je taková bojovnice, že nad svými démony zvítězila, a nyní chce svým příběhem inspirovat druhé.

3,5 gramu kokainu za den, to pro ni nebyl problém. Užívala ho ostatně 22 let každý den. K tomu dnes šestatřicetiletá Britka kouřila trávu a vehementně holdovala alkoholu. Zvládla i 30 drinků za večer, když na to přišlo. Jak to vůbec přežila?

Charlene vyrůstala bez rodičů, převážně v dětském domově, a tak se jí drogy staly berličkou a útěkem od reality. Jak léta plynula, vybudovala si slušnou toleranci, a potřebovala stále víc, aby to s ní něco dělalo. A na večírcích za to uměla vzít, jen co je pravda.

Vše se změnilo, když poznala svého snoubence. Díky němu začala docházet do katolické podpůrné skupiny, která je jí oporou. Díky podpoře blízkých se ze závislosti vylízala, dnes je z ní majitelka malé firmy, a k tomu čtyřnásobná maminka dokončuje vzdělání, aby se mohla sama stát sociální pracovnicí.

Chce působit v oblasti náhradní péče pro děti bez domova. „Tehdy jsem sklouzla k drogám, protože jsem neměla dostatek podpory v oblasti duševního zdraví,“ přiznala rodačka z Portsmouthu.

Začalo to několika nevinnými večírky, nic pravidelného. To se ale rychle obrátilo v závislost na drogách i alkoholu. A zbavit se jí bylo pro Charlene jednou z nejtěžších věcí v životě, jak otevřeně přiznala. „Život je teď ale mnohem lepší. Těším se na vše, co mě ještě čeká,“ vidí budoucnost pozitivně.

Charlene neměla lehký start do života. Neprodleně po narození ji umístili do inkubátoru a diagnostikovali jí novorozenecký abstinenční syndrom. Do dětského domova šla ve dvou letech. Mezi 5 a 12 lety žila u prarodičů, ve 12 však musela zpět do děcáku, protože ji nezvládali. Byla na ně moc divoká.

„Utíkala jsem z domova na večírky. Pařila se staršími muži, pila, brala drogy. Babička s dědou to nedávali, tak jsem musela zpátky,“ přiznala. Kvůli novorozeneckému abstinenčnímu syndromu měla k závislosti sklony, v 16 už se bez drog a alkoholu neobešla.

Ve 13 letech jí diagnostikovali komplexní posttraumatickou stresovou poruchu, deprese, úzkosti a emočně nestabilní poruchu osobnosti. Jenže se jí nikdy nedostalo potřebné pomoci. Když už to s ní nešlo dál, musela pryč i z dětského domova a v 16 dostala státní byt v Londýně.

Další dvě dekády propařila. Nevydržela v žádné práci a mohli jí odebrat i její děti. Nebyla připravená stát se maminkou. Sama byla duševně velmi nemocná.

Svého snoubence poznala Charlene v roce 2018. Podporoval ji, aby se závislosti zbavila. Čistá je nicméně až od srpna 2023, tehdy sekla s marihuanou a alkoholem. Od roku 2021 nebere kokain.

„Věděla jsem, že to chci, moc jsem chtěla začít nový život. Začala jsem chodit do kostela, nechala se pokřtít. Moje podpůrná skupina v kostele a můj partner mi pomohli. Kdykoliv jsem je potřebovala, byli tu pro mě. Přišlo mi nemožné být čistá, ale díky nim jsem to dokázala,“ uvedla Charlene s tím, že jí víra pravděpodobně zachránila život.

23. prosince se Charlene provdá za svého snoubence. Příští měsíc otevírá malý obchod se svíčkami a kosmetikou a vydala inspirativní autobiografii s názvem My Testimony, from Darkness to Light. Už ví, co bylo v jejím životě špatně a způsobilo závislost. A také ví, že chce žít jinak a být dobrou matkou svým dětem.

„Chci, aby všechny ženy, které si prošly něčím podobným, věděly, že je jejich minulost nedefinuje. Ať už prošly čímkoliv. Můžete se změnit. Když jsem to zvládla já, tak vy také,“ vzkázala na závěr.

Související témata:
Charlene Chandler

Další články

Načítám