Hlavní obsah
Článek

Legendárního režiséra Zdeňka Trošku (71) asi netřeba představovat. Za sebou má kariéru plnou divácky oblíbených snímků. V letošním roce uplynulo 40 let od premiéry komedie Slunce, seno, jahody a zároveň 20 let od smrti režisérovy blízké přítelkyně herečky Heleny Růžičkové. V novém vydání Retrojízdy slavný režisér zavzpomínal nejen na natáčení trilogií, ale prozradil také, proč už se nevrátí k filmování a jak se mu v jihočeských Hošticích žije o samotě. Ukázal také ořech, kde si udělali legraci z drbny Kelišové, kterou u ořechu svázali.

Se Zdeňkem Troškou se moderátor Marek Tereba setkal v hospodě „U Miluny,“ která se též v trilogii Slunce, seno objevila. Sám režisér sem rád dnes chodí na obědy. Jinak se ale, jak přiznal před naší kamerou, společnosti spíše straní.

„Já si pěstuji svou samotu. Opravdu já jsem rád sám se sebou. Čtu si, poslouchám vážnou muziku, studuji si historii, chodím na houby,“ přiznal se.

Troška zavzpomínal také na svou blízkou přítelkyni Helenu Růžičkovou, s kterou se znal 30 let. „My jsme byli jedna duše ve dvou tělech. Vymýšleli jsme takové ‚bejkárny‘, teda hlavně ona. Já jsem říkal: Helenko, já s tebou nikam už nikdy nepůjdu, protože to je ostuda,“ připomněl.

„A víte, co je zajímavé? Ona taková čarodějnice a vědma a mně se o ní za celých dvacet let nezdálo. Až umřu, tak si to tam s ní vyřídím. Určitě v tom má prsty,“ prozradil našemu štábu režisér.

Řeč přišla také na ukončení kariéry. Pohádka Zakleté pírko před pěti lety nadobro ukončila režisérovu filmovou kariéru.

„Já jsem v knize života obrátil list profese a tady je kapitola důchod. Já si ho užívám a nedělám opravdu nic. Naučil jsem lenošit, to mi jde opravdu dobře. Po snídani se už těším, jak si po obědě hezky zdřímnu a žádných 20 minut, ale hezky dvě hodinky,“ rozpovídal se.

Troška zavzpomínal též na svůj první snímek z Hoštic, což překvapivě nebyla slavná trilogie, ale méně známý film Přijedou k nám z Vídně. „Celá vesnice mi v tom fungovala už tenkrát, pak jsem tady natáčel i dokument ve druhém ročníku na FAMU. A poté když jsem se rozhodoval, kde budu točit Slunce, seno, tak jsem si řekl, že tady doma v Hošticích.“

Toho ale možná dnes trochu lituje, neboť se z malé jihočeské vísky stal velmi navštěvovaný turistický cíl. Známou náves obsadila auta a kolem se pohybují lidé, kteří se fotí s každým domem a tiše doufají, že mezi ně přijde sám Troška.

Lidé si ten film oblíbili a tady se opravdu netrhnou dveře. A je to dokonce i v zimě, když jedou lidé na hory,“ řekl.

Režisér před kamerou Super.cz též promluvil o tom, proč žije bez partnera. „Víte, já jsem z toho už taky vyrostl v jednasedmdesáti letech. Mám tolik známých, kamarádů a kamarádek, že jsem opravdu nejradši sám.“

Přiznal se nám také s tím, že se společnosti přímo vyhýbá. „Já když mám někam jít, tak lžu. Říkám, že bohužel nemohu, že jsem támhle. Nemám to srdce jim říct, že tam nepojedu, ale už odmítám svatby, křtiny i pohřby,“ dodal s úsměvem.

V nové Retrojízdě zavzpomínal též na film Babovřesky i Botu jménem Melichar. Promluvil o tom, proč nechce mít nic společného s Českými lvy i o svém zdraví. A proč nikdy nenatočil žádný seriál ani vánoční pohádku?

Celý díl si můžete pustit ve videu v úvodu článku nebo ve všech podcastových aplikacích.

Další články

Načítám