Hlavní obsah
Článek

„Jedeš, prevíte,“ odporovala mlaďoučká Veronika Jeníková (60) ve své první výrazné roli ve filmu Pozor, vizita! Rudolfovi Hrušínskému před třiačtyřiceti lety. Později se zapsala také jako Evička Tričko v trháku Bony a klid a v posledních letech oblékla třeba uniformu zdravotní sestřičky Vendulky v Ordinaci v růžové zahradě. Co dnes ale herečka dělá? A kam zmizela z televizních obrazovek? Nejen o tom mluvila v Retrojízdě.

V posledních letech ji mohou fanoušci spatřit jen sporadicky. Na televizních obrazovkách se Veronika Jeníková moc neobjevuje, stejně tak v divadle. Věnuje se ale jiné roli, babičky.

„Užívám si to tak jako pozvolna. Bydlím na druhé straně Prahy než syn a snacha zatím byla doma, teprve teď nastoupila do práce. Navíc mají ještě druhou babičku a já jsem teď měla hodně starostí,“ přiznala herečka v rozhovoru.

V posledních třech letech si totiž prošla velmi náročným obdobím. „Před rokem mě opustil tatínek a maminka je v domově seniorů. Už jsem to nezvládala. Byla jsem tedy hodně zaměstnaná na této frontě,“ vyprávěla Jeníková.

Teď už se ale sbírá z těžkých chvil, a jak říká, spadla z ní tíha odpovědnosti. „Když měl někdo v období covidu rodiče v pokročilém věku, tak ví, co to bylo. Navíc jsem se do toho stěhovala,“ dodala.

Momentálně si Veronika užívá svůj nový byt a také prý znovu nabytou energii. „Vrátila jsem se ke svému cvičení, plavání a teď jsem si opravdu během tohoto léta hodně odpočinula,“ svěřila se. Letošní rok se navíc pro herečku nese ve slavnostním duchu, bylo jí totiž 60 let. Oslavovat to ale, jak přiznala před naší kamerou, nechtěla.

„Já jsem se po oslavě svých 40. narozenin zařekla, že už žádné jiné slavit nebudu, že není co slavit. Pak byly padesátiny, to mě vlastně donutili oslavit, ale letos jsem to vysloveně zatajovala. Já jsem své narozeniny nikdy neoslavovala. Mě nebaví být středem pozornosti,“ prozradila.

Promluvila také o svém manželství, které trvá už dlouhé roky. „Ten vztah nabírá různé podoby. Před dětmi, s dětmi, s dospívajícími dětmi, s dětmi, které se osamostatňují. Já myslím, že každé to období má naprosté klady a pak nabírá s těmi okolními věcmi jako pracovní zatížení druhých. Někdy to může vypadat úplně blbě a pak se to slepí nebo to vypadá nádherně a náhle může přijít bomba. Život mě naučil. Neříkám, že 35 let je všechno a už navěky. Já jsem si řekla, že už nebudu nic plánovat,“ prozradila moderátorovi Markovi Terebovi herečka.

Řeč během rozhovoru došla samozřejmě i na významné role, mezi které bezpochyby patří postava Evičky Tričko ve filmu Bony a klid. „Když jsem dostala scénář, tak jsem se ptala režiséra, zda tohle někdo vůbec povolil,“ vzpomněla si.

„Tím, že se tehdy dostala na videokazetách kopie mezi lidi, tak jim nezbývalo nic než tvůrcům ten film povolit. Byla to ale pracovní verze, pod kterou se nastříhala britská kapela Frankie Goes to Hollywood. Kluci v kapele navíc věděli, jaká je situace ve východní Evropě, tak tu hudbu poskytli za symbolický jeden dolar. A v tom roce 1988 to prostě museli pustit i s tou západní hudbou,“ připomněla herečka.

Veronika Jeníková promluvila také o své roli v Ordinaci v růžové zahradě i o loučení s Ladislavem Potměšilem (†75), připomněla své herecké začátky a pochlubila se také svou novou rolí. A prozradila nám také, po čem dnes touží.

Celý díl si můžete pustit ve videu v úvodu článku nebo ve všech podcastových aplikacích.

Další články

Načítám