Hlavní obsah
Článek

Letos uplynulo už 40 let od premiéry snímku Slunce, seno, jahody. Letní komedie se k překvapení režiséra Zdeňka Trošky (71) stala diváckým hitem a legendou české kinematografie. Neodmyslitelnou součástí snímku jsou také vesnické babky, které pocházely přímo z jihočeských Hoštic. Jak s nimi natáčení probíhalo? Na to režisér zavzpomínal v nové Retrojízdě.

„Nejdřív ve filmu hrát nechtěly. ‚Nejdu, dej mi pokoj, se budu vystavovat někde v televizi‘ říkaly,“ zavzpomínal režisér.

„Když ale viděly, že je za to 100 korun na den, tak šly. Pak přijel předseda JZD na motorce a říkal: ‚Zdendo, tohleto mi nedělej, já nemám koho poslat na pole‘. Ony říkaly, že se na to vyprdnou, aby za 5 korun na hodinu obracely len,“ dodal.

V Retrojízdě, která na Super.cz po prázdninové pauze vyjde už ve čtvrtek 5. září, zavzpomínal režisér i na další historky spojené se slavnou trilogií. Prozradil, jak se smířil s odchodem své blízké přítelkyně Heleny Růžičkové, která zemřela před dvaceti lety.

Mluvilo se také o konci kariéry. K tomu se Troška odhodlal před pěti lety. Svěřil se s tím, co dnes dělá, a také promluvil o tom, proč mu nechybí životní partner.

Další články

Načítám