Hlavní obsah
Článek

Úspěšní elektroinženýři v Plzni posouvají hranice vědy a techniky.

Při slově „elektroinženýr“ si mnozí představí člověka v montérkách, jak tahá dráty. Skutečnost je ale úplně jiná! Elektroinženýrství je prestižní obor, který stojí za vývojem pokročilých technologií, jako jsou smartphony, roboty, elektromobilita nebo energetické systémy. Odborníci v tomto oboru tvoří budoucnost a hrají klíčovou roli v inovacích, které ovlivňují náš každodenní život. Centrem inovací je Fakulta elektrotechnická v Plzni (FEL).

Foto: Jakub Konupka (FEL ZČU)
Speciální ventil pro raketový motor

Raketový motor z Česka

Martin, člen týmu CTU Space Research, se podílel na vývoji ventilu Hodor pro raketové motory. Ventil úspěšně prošel testy a zvládl extrémní podmínky zážehu. „Naše testy ukázaly, že motory zvládnou tah po dobu více než 7 sekund,“ říká Martin. Česká raketová technika tak míří za velkými cíli.

Foto: Jakub Konupka (FEL ZČU)
Moderní robotika

Šestinohý pavouk na scéně

Vojta z Laboratoře průmyslové robotiky FEL staví šestinohého robota, kterého nejen navrhl, ale i naprogramoval. Tento robot by mohl jednou pracovat v extrémních podmínkách, kam se člověk nedostane. „Je to výzva, ale fascinující projekt,“ popisuje svou práci.

Foto: Jakub Konupka (FEL ZČU)
Smart textilie

Chytré ponožky pro zdraví

Míša z FEL pracuje na chytrých ponožkách, které sledují zdravotní stav nohou pomocí vodivých nití. Tyto ponožky mohou pomoci lidem s otoky a jinými problémy. „Senzory v textiliích nás posouvají dál, než jsme čekali,“ říká Míša.

Úspěch e-racingu z Plzně na mezinárodní soutěži

Studující čtyř fakult ZČU tvoří tým UWB eRacing Team Pilsen. Se svou první elektrickou formulí zabodovali na soutěži Formula Student Portugal 2024, kde obsadili neuvěřitelné 3. místo. Navíc s přehledem vyhráli i v kategorii „Efficiency“ díky minimálním ztrátám energie. Jejich trakční střídač byl oceněn jako nejlepší technické řešení.

„Dokazujeme, že můžeme konkurovat těm nejlepším na světě,“ říká Luboš Streit z FEL, jeden z koordinátorů projektu.

Foto: Jakub Konupka (FEL ZČU)
E-formule týmu UWB eRacing Team Pilsen

Tvoříme budoucnost: Nové studijní programy i autonomní auta

FEL už má dvě auta se systémy pro autonomní řízení. Na těchto reálných hybridních plug-in vozech mohou pracovat studující v rámci výuky.

Navíc od ak. roku 2025/26 spouští plzeňská FEL nový program Elektromobilita a inteligentní dopravní systémy. „Témata jako ekologicky šetrná doprava, elektrické pohony nebo konstrukce dopravních prostředků budoucnosti jsou klíčová pro udržitelnou budoucnost,“ vysvětluje Roman Pechánek, proděkan FEL.

Další články

Načítám