Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Malebné výhledy do panenské přírody jsou tou nejlepší terapií po náročném pracovním období. Kde ji najít? Zamiřte na Východní Moravu. Horské hřebeny s barevnými loukami nebo husté, zelené lesy jsou protkané zajímavými turistickými i cyklistickými trasami. A když nohy budou chtít odpočívat, naskočíte na loď a budete se plavit malebnou krajinou Slovácka.

Foto: Archiv CCRVM Autor: Jan Zainer)
Pozorovatelna Durch

V pohorkách: Malebné výhledy z horských hřebenů i rozhleden

Hřebenové túry na česko-slovenském pomezí otevírají neobyčejné výhledy na okolní hory a malebná údolí. Královnou hřebenovek je cesta Kasárna – Kohútka.

Jedinečná panoramata spatříte i z mnoha rozhleden, které jsou rozeseté po vrcholech Východní Moravy. Nejvyšší je kamenná rozhledna Brdo tyčící se na nejvyšším vrcholu Chřibů. Architektonicky velmi zajímavá je Maruška ve valašském stylu.

V regionu najdete mnoho tajemných míst opředených legendami. Vydejte se na bájnou horu Soláň, na Čertovy skály nebo největšího moravského skalního labyrintu, Pulčinských skal.

Nudit se nebudete, ani když sejdete ze skal a horských kopců do údolí. Prozkoumejte lidové tradice ve Vlčnově nebo se vydejte stezkou po historických sušírnách ve Vlachovicích.

Foto: Archiv CCRVM
Rozhledna Brdo, nejvyšší vrchol Chřibů

Na kole: Dlouhé roviny i adrenalinové sjezdy

Pro cyklisty, ale i in-line bruslaře jsou na Východní Moravě stovky kilometrů stezek. Nabízí nenáročné výlety po údolí, adrenalinové horské traily, ale také bike parky.

Mezi nejznámější trasy patří bezmála 160 km dlouhá cyklostezka Bečva. Začíná u horských pramenů řeky Bečvy a doveze vás přes Valašsko až na rovinatou Hanou. Rájem cyklistů jsou i Hostýnské vrchy s nedotčenou přírodou. Bajkeři všech úrovní se vyřádí na trailech v kopcovité krajině Chřibů.

Na lodi: Plavba Baťovým kanálem

Fenoménem Slovácka je historická vodní cesta Baťův kanál. Lemuje jej krásná cyklostezka. Pokud ale zatoužíte po dalším sportu, půjčte si kánoi, člun nebo raft a projeďte se přímo po vodě. A pokud už máte sportu dost nasedněte na jednu z výletních lodí a vychutnejte si plavbu mezi vinnými sklípky.

Foto: Archiv CCRVM, Autor: Petr Slavík
Baťův kanál

Východní Morava se skládá ze čtyř regionů – Valašska, Slovácka, Kroměřížska a Zlínska a Luhačovicka. Díky tomu nabízí opravdu různorodé zážitky. Je to drsný kraj s nádhernou přírodou a nesmírně pohostinnými lidmi. Nasedněte na kolo nebo obujte pohorky a vydejte se ho prozkoumat. Další tipy najdete na webu www.vychodni-morava.cz.

Projekt Východní Morava v pohybu byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj a Zlínský Kraj
Projekt vznikl za přispění těchto partnerských subjektů.

Další články

Načítám