Hlavní obsah
Článek

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijela na návštěvu Česka, kde ji čekal hodně bohatý program. Tentokrát nechyběl ani její partner Juraj Rizman. Možná i díky němu byla tak dobře naladěná. Nebo to bylo i tím, že ve funkci hlavy státu brzy skončí?

„Je mi ctí, že mohu být jednou z těch, kteří v této překrásné botanické zahradě zasadili strom. Lípa je nejen symbol Slovenska, ale i krásný a dlouhověký strom. Přeji si, aby tu hluboce zakořenila. Stejně jako česko-slovenské vztahy,“ nechala se slyšet slovenská prezidentka, která v botanické zahradě v pražské Troji zasadila strom.

„Projekt Kořeny osobností dosáhl v roce 2024 nové úrovně. Kromě významných osobností budou v naší zahradě vysázeny i významné národní stromy. Asi nešlo začít jiným stromem, než je strom Slovanů, a to je lípa,“ doplnil ji ředitel zahrady Bohumil Černý.

Velmi mě těší, že vysazení národního stromu Slovenské republiky se ujala paní prezidentka Zuzana Čaputová. Je pro nás velká čest přivítat ji v naší zahradě během její poslední státní návštěvy,“ dodal.

I když v podpatcích se lípa sází hůř než v teniskách nebo holínkách, Čaputová ukázala, že s rýčem jí to jde znamenitě. Navíc měla po boku svého muže, který byl připraven nabídnout pomocnou ruku. Jistě i díky němu působila tak uvolněným a spokojeným dojmem. Možná k tomu přispěl i fakt, že ve funkci prezidentky brzy končí a předá žezlo Peteru Pellegrinimu.

Nehledě na to, že ji neustále hlídali členové ochranky, kteří se „vmezeřili“ i na snímky pořízené při sázení pamětní lípy. Po nedávných událostech na Slovensku se ale není co divit, že na bezpečnost se dbá především.

Další články

Načítám