Hlavní obsah
Článek

Zemřel herec Rudolf Jelínek. Bylo mu 89 let. Informaci o jeho úmrtí oznámila jeho dcera Barbora Hartová s rodinou.

„Se zármutkem v srdcích musíme oznámit, že dnes v ranních hodinách v klidném spánku odešel herec Rudolf Jelínek. Milovaný manžel, otec, dědeček a pradědeček,“ citovala Jelínkovu rodinu ČTK. Oblíbený herec byl divákům znám především jako rozvědčík Jiří Hradec z 30 případů majora Zemana. Byl ale také vynikajícím divadelním hercem. V letech 1973 až 2004 ztvárnil na prknech Divadla na Vinohradech zhruba 70 nejrůznějších rolí.

Herec se narodil v Kutné Hoře do živnostnické rodiny jako nejstarší z pěti dětí. Už odmala hrál ochotnické divadlo, ale na gymnáziu se začal zajímat o techniku a po maturitě ji chtěl vystudovat. Zvažoval také učitelskou dráhu. Nakonec se ale přihlásil na DAMU, kterou ukončil v roce 1957. Své první krůčky před filmovou kamerou zvládl ještě za studií. Velkou diváckou oblibu mu pak přinesla postava žokeje Tomáše v kriminálce Smrt v sedle (1958), která byla ve své době velmi populární.

Zahrál si také ve filmech Král Šumavy (1959), Baron Prášil (1961), Princ a Večernice (1978) či Ta chvíle, ten okamžik (1981).

První manželkou Rudolfa Jelínka byla Jarmila Hlavatá, s níž má dvě děti, Marka a Báru. Podruhé se oženil s Martinou Růžičkovou, známou dostihovou trenérkou a žokejkou.

Další články

Načítám