Hlavní obsah
Článek

Svět přišel o jeden z největších hereckých sex-symbolů, ve věku 88 let zemřel Alain Delon, jehož fotografie zdobily v 50. a 60. letech minulého století pokojíčky tisíců žen a dívek po celém světě.

Alain Delon se narodil 8. listopadu 1935 na předměstí Paříže, jeho rodiče se rozvedli, když mu byly čtyři roky. Jako chlapec byl zapsán do římskokatolické internátní školy, odkud byl za špatné chování vyloučen, ostatně stejně jako z několika dalších škol. Ve 14 letech nějaký čas pracoval v řeznictví svého nevlastního otce, po třech letech byl ale odveden k námořnictvu. Později přiznal, že i tam měl problémy s disciplínou a 11 měsíců ze čtyř odsloužených let strávil ve vězení. Z armády byl v roce 1956 propuštěn a musel se spokojit s jakoukoli prací, živil se jako číšník či vrátný.

K herectví se dostal úplnou náhodou, seznámil se s herečkou Brigitte Auber, po jejímž boku se vypravil na festival do Cannes, kde zaujal amerického hledače talentů a byl pozván na konkurs. Kontrakt ale nakonec zrušil, protože dostal nabídku i v rodné Francii. Debutoval v roce 1957 ve filmu Quand la femme s´en mêle. O rok později si zahrál po boku Romy Schneider ve filmu Kristýna, pár tvořili i v reálném životě, a byli dokonce zasnoubeni. Delon už v té době měl ale poměr s německou herečkou a zpěvačkou Nico, s níž navíc zplodil syna. Zrušení zasnoubení v roce 1963 Romy hluboce zasáhlo, chtěla spáchat sebevraždu.

O rok později se Delon oženil s herečkou Nathalií Barthelémy a má s ní syna Anthonyho, v roce 1969 ale manželství skončilo rozvodem. Od té doby žil s herečkou Mireille Darc, a to až do roku 1984. V roce 1987 se seznámil s nizozemskou modelkou Rosalií van Breemen, s níž měl dvě děti - dceru Anouchku a syna Alaina-Fabiena. V roce 2002 se ale opět rozvedl.

V mládí byl Delon sice průšvihář, který odmítal dodržovat pravidla, v roce 1968 se ale stal součástí opravdového skandálu. Nedaleko jeho nemovitosti u Paříže byl jeden z jeho bodyguardů nalezen s prostřelenou hlavou! Z vraždy byl mimo jiné obviněn Delonův kamarád, korsický gangster François Marcantoni. Ve vyšetřovací vazbě byl ale držen i Delon, a to i přes to, že v době spáchání vraždy nebyl v Paříži, ale v Saint Tropez.

Veřejnost pobouřil ještě v roce 2013, kdy ostře vystoupil proti adopci dětí homosexuálními páry.

Filmů má na kontě desítky. K těm nejznámějším patří Rocco a jeho bratři (1960), Osudový kruh (1970), Černý tulipán (1964), Samuraj (1967), Sicilský klan (1969), Gepard (1963), V plném slunci (1960), Pan Klein (1976), Bazén (1969), Zatmění (1962), Borsalino (1970) či Zorro (1975).

První vážné obavy o hercovo zdraví se objevily v roce 2017, kdy mu v rámci pětihodinové operace srdce byl do těla voperován by-pass. O dva roky později utrpěl mrtvici, z níž se vzpamatovával dost zdlouhavě. Od té doby téměř nevycházel ze své rezidence a podle jeho syna Anthonyho neprošel pěti kognitivními testy, které podstoupil na švýcarské klinice.

„Výsledky ukázaly kognitivní degradaci, na jejímž základě se můj otec stal psychicky labilním, a tudíž zranitelným,“ sdělil Anthony Delon s tím, že se mu jeho sestra Anouchka, která byla na klinice vedena jako jediná kontaktní osoba, údajně snažila výsledky testů zatajit. Hercovi potomci už se tak prakticky přetahovali o dědictví, jehož hodnota se odhaduje na 200 milionů dolarů (tj. asi 4,5 miliardy Kč), už v době, kdy byl jejich otec ještě naživu…

Další články

Načítám