Hlavní obsah
Článek

Sestra hokejového mistra světa Radka Gudase (34), zpěvačka Karolina Neuvirthová (32), byla jen několik metrů od místa, kde došlo v libereckých Vratislavicích k úderu bleskem. Zraněno bylo celkem osmnáct osob včetně dětí.

Neuvirthová se právě chystala na vystoupení se svou skupinou pro děti Karol a Kvído. V zámeckém parku ve Vratislavicích v Liberci se totiž konal dětský den a probíhala zde celá řada vystoupení a akcí. Úder blesku přišel náhle a zasáhl strom, kde stáli lidé. Karolina se zrovna chystala na své vystoupení.

„Byl to šok, a to dvojitý, protože jsem s sebou měla i svou dceru. Stáli jsme přímo za pódiem, když se to stalo. Bylo to pět minut předtím, než jsme měli jít na zvukovou zkoušku na pódium, strom byl patnáct metrů od nás,“ řekla Super.cz Neuvirthová s tím, že pořadatel rozhodně nic nepodcenil, protože nic nenasvědčovalo tomu, že by měla přijít bouřka.

„Naopak, dvacet minut předtím vůbec nepršelo, pak se ozval jeden vzdálený hrom a najednou udeřil blesk do stromu kousek od nás,“ popisovala okamžiky hrůzy zpěvačka. Blesk ohrozil i jejího zvukaře. „Náš zvukař je na pozorování, protože jím projel proud přes zvukovou aparaturu,“ dodala.

Neuvirthová pochválila i záchranné složky. „Vše se stalo opravdu během několika minut a klobouk dolů před záchrannými složkami. Jedna posádka byla naštěstí na místě, byla tam i spousta lékařů v civilu, kteří začali okamžitě resuscitovat. Náš produkční Lukáš pomáhal pořadatelům odklízet stany, aby mohl přiletět vrtulník. My jsme stahovali probíhající děti do nedalekého kulturního centra, čekali jsme s nimi na rodiče a příbuzné,“ uzavřela Neuvirthová.

Na místě neštěstí bylo po úderu bleskem celkem 7 těžce zraněných, z nichž některé museli záchranáři resuscitovat, 5 středně těžce poraněných a 6 lehce poraněných lidí včetně dětí. Jedno z dětí bylo letecky transportováno do pražské motolské nemocnice. Lidé utrpěli poranění způsobená pádem, elektrickým výbojem či poruchy rytmu. Všichni už jsou mimo ohrožení života.

Související témata:
Vratislavice

Další články

Načítám