Hlavní obsah
Článek

Už není pochyb o tom, že cesty do zahraničí jdou Janě Černochové náramně k duhu. Minimálně co se jejích outfitů týče. Zabodovala během dovolené v italské Apulii a ostudu si neuřízla ani v Normandii na severozápadě Francie.

„Po návštěvě významných míst v Normandii jsme zavítali také do skotské malebné vesnice Arisaig. Na místě památníku jsme potkali i skupinku sympatických mladých Čechů, kteří se k nám připojili, a společně jsme zazpívali naši hymnu,“ prozradila ministryně na sociální síti.

„Právě zde, v okolních tajných výcvikových střediscích, byli během 2. světové války trénováni pro zvláštní úkoly českoslovenští vojáci, kteří se zapsali do dějin odvážnými činy. Mezi nimi i Josef Gabčík a Jan Kubiš, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha,“ doplnila Černochová.

Ve Francii krátce před tím navštívila také americký hřbitov Mémorial du cimetière américain, kde odpočívá 9388 amerických vojáků padlých během invaze v Normandii. Někteří z nich měli české kořeny.

„Na závěr jsem vzdala poctu na samotné Omaha Beach, jednom z klíčových míst vylodění 6. června 1944. Tato pláž, svědek jedné z nejkrvavějších bitev, byla klíčová pro propojení britských a amerických sil a následné osvobození Francie,“ informovala politička, které to v černých šatech s krajkovými rukávy náramně seklo.

„Děkuji za vzdání úcty všem hrdinům a kromě toho vám to nesmírně sluší,“ vzkázal Černochové na síti X Jaroslav. „Navštívil jsem několik takových hřbitovů po Evropě a je to tedy pokaždé síla. A sluší vám to,“ připojil se René.

„Tato místa jsou velmi působivá,“ nechala se slyšet Nadja. Stejně jako mnozí další poděkovala ministryni za to, že podobná významná místa navštěvuje, protože to rozhodně má smysl.

Další články

Načítám