Hlavní obsah
Článek

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen oznámila složení nové Komise. Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela v ní navzdory očekávání obsadí post komisaře pro mezinárodní partnerství. Premiér Petr Fiala mluví o výhře, ostatní ale jeho optimismus nesdílejí.

„Portfolio Mezinárodní partnerství propojuje obchod, rozvojovou politiku, geopolitické vztahy a bezpečnost. Jozef Síkela bude spravovat největší rozpočet, který kdy měl český komisař na starosti. Bude rozhodovat o investicích v programu Global Gateway ve výši až 300 miliard eur a bude mít pod sebou jedno z největších generálních ředitelství v celé Komisi,“ pochvaloval si předseda vlády.

„Jeho portfolio bude i příležitostí pro naše firmy s ohledem na jejich investice ve světě nebo při zajišťovaní dodavatelských řetězců. Chtěli jsme silné ekonomické portfolio, a to jsme i dostali, je to dobrá zpráva pro ČR,“ doplnil.

Spekulovalo se, že by šéf resortu průmyslu a obchodu měl obsadit křeslo komisaře pro obchod nebo energetiku. Česká vláda mluvila o tom, že chce získat silné ekonomické portfolio. Předpoklady se tak nenaplnily. A lidé v diskuzích na sociálních sítích to dali Fialovi pěkně sežrat.

„Dobrý vtip, pane premiére,“ bavil se David. „Fiasko,“ zhodnotil Leonard. „O tom snad nikdo nikdy neslyšel? Není to něco jako ministr bez portfeje?“ ptal se Josef. „Vámi očekávané ekonomické portfolio dostal Slovák Maroš Šefčovič. Kde se stala chyba?“ ptala se Alžběta.

„Česko je absolutně bez respektu. Jsme nejmenší z malých. Mám obavu, pane premiére, že s námi EU vydrbe i při obnově Ukrajiny,“ vyjádřil své pochybnosti František.

Související témata:
Jozef Síkela
Eurokomisař

Další články

Načítám