Hlavní obsah
Článek

Mexiko se stalo další zemí, která si do svého čela zvolila ženu. Od úterý ji po oficiální inauguraci vede Claudia Sheinbaum, která tak v prezidentském křesle vystřídala Lópeze Obradora. Oblíbená politička, která do loňského roku zastávala post starostky mexické metropole Ciudad de México, si ovšem skvěle vede i na poli módy.

Dvaašedesátiletá Sheinbaum, jež je zároveň vědkyní, je proslulá nejen jako zastánkyně práv žen a LGBT+ menšin, ale rovněž pro svůj módní vkus, kdy sází na uvolněnou, ale přesto elegantní módu. Mezi její stálice patří kalhotové kostýmky různých barev stejně jako šaty v midi délce, mnohdy s květinovým vzorem, ale i výrazná zkrácená saka a blejzry.

Někteří ji dokonce v oblasti módy přirovnávají k princezně Kate, která platí za módní ikonu již řadu let. Cokoli si princezna z Walesu vezme na sebe, je během mžiku vyprodané. Velmi originální šaty zvolila Sheinbaum i na zmiňovanou inauguraci, na niž oblékla model v barvě slonové kosti s květinovými výšivkami na pravé straně, jejichž autorkou je mexická specialistka na výšivky Claudia Vásquez Aquino.

„Výšivka obsahuje více než stovku květin na sukni a na manžetách. Jsem velmi hrdá,“ poznamenala Vásquez ke svému návrhu a dodala, že zakázku dostala zhruba před rokem, ale že neměla tušení pro koho šaty tvoří a už vůbec ne, pro jako příležitost. Dokonce měla prý volnou ruku v tom, jakou květinovou výšivku zvolí.

Novou mexickou prezidentku ovšem čeká nelehký úkol, země se potýká s řadou problémů, ať už jde o vysokou kriminalitu, drogové mafie, dopravní situaci, kdy v zemi prakticky stále není fungující vlakové spojení, či vysoký rozpočtový deficit. Přesto do ní lidé vkládají naděje, což dokazují i výsledky voleb. Sheinbaum zvítězila s rekordním více než šedesátiprocentním ziskem hlasů.

Související témata:
Claudia Sheinbaum

Další články

Načítám