Hlavní obsah
Článek

Den po zvolení nového Muže roku proběhlo v náchodském divadle také vyhlášení soutěže Anděl mezi zdravotníky. Klání, jehož finalisté mohou být jakékoli profese týkající se zdravotnictví, proběhlo již popáté.

Letošním vítězem se stal devětačtyřicetiletý břišní chirurg Petr Zeithaml. „Jsem primářem jednodenní chirurgie v Nemocnici Beroun. Myslím, že o ní brzy všichni uslyší, protože se snažíme péči vylepšovat, aby se všem pacientům u nás líbilo,“ upřesnil lékař, který si ve chvíli po vyhlášení prý ještě neuvědomoval, že je andělem. „Chybí mi ještě křídla,“ smál se.

Jednodenní chirurgie je trendem v nemocniční péči. „Tato péče je na vzestupu, i ministerstvo zdravotnictví dává tomuto projektu zelenou. Pro pacienty je to významné v tom, že v nemocnici stráví velice málo času. Buď jeden den, anebo s přespáním 24 hodin,“ upřesnil lékař, který sám laparoskopicky operuje především tříselné kýly a žlučníky. „To, co dřív trvalo týden, uděláme za jeden den,“ dodal.

Veselou historku z operačního sálu jsme z lékaře nedostali. „Kolikrát, i když jdeme s určitým typem, co můžeme v tom břiše nalézt, a ono je to pak všechno jinak, je to spíš dobrodružství. Musíme si s tím poradit,“ domnívá se Zeithaml, kterého ze všech cen, které jako vítěz získal, nejvíc potěšil zájezd, na který se chystá s rodinou.

Související témata:
Petr Zeithaml

Další články

Načítám