Hlavní obsah
Článek

Exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, které se kvůli štědré a z pohledu některých ekonomů rozhazovačné politice přezdívalo Venezuela, by se ráda vrátila na výsluní. Má se tak stát v čele Sociální demokracie. Otázkou je, jestli to v případě strany, které tzv. zvoní hrana, bude fungovat.

„Dobré ráno! V sobotu se rozhodne o budoucnosti Sociální demokracie. O tom, zda strana skončí v mrtvolnu, nebo zda přežije. Nabízím radikální obrat, který nás vrátí do Sněmovny. Musíme se vymezit vůči vládě, která jen lže a pracuje ve prospěch několika vyvolených,“ informovala na sociální síti v předvečer velkého dne.

O vrcholný post se utkala s exministrem Jiřím Dientsbierem. A cítila se dost jistá v kramflecích. Svědčí o tom i sebejistá hesla, kterými se prezentuje na sociálních sítích. „Fialova vláda dělá z Česka východoevropský skanzen a my si to nesmíme nechat líbit,“ nechala se slyšet.

„Věřím v úspěch na sjezdu. Vidím vás, Jano, jako jedinou šanci při záchraně Sociální demokracie,“ vzkázal jí na facebooku nadšený Ludvík. „Hodně štěstí a sil k sobotnímu sjezdu,“ přidal se Tomáš. „Správně, návrat socioekonomických témat a jít tvrdě proti současné garnituře,“ zvolal odhodlaný Šimon.

„Janičko, už pojďte zase zpět. Vždyť oni nás vyždímají,“ povzdechl si Luděk. „Zvedněte Sociální demokracii zase do vlády,“ prosil Jaroslav.

Ne všichni jsou přesvědčení, že Maláčová ještě něco zmůže. „Jestli někdo dělal z Česka východně směřující skanzen, tak právě ta vaše stará socanská struktura. Naštěstí jste mrtvou politickou stranou, nemáte relevanci a nikoho nezajímáte,“ vystavil jí děsivé vysvědčení Daniel.

Nejen jeho teď může přesvědčit o tom, že se mýlil. Na sobotním sjezdu Sociální demokracie Maláčová získala 101 hlasů od 152 přítomných delegátů. Dienstbier získal 33 hlasů, třetí kandidát Petr Hůla pak pět hlasů. Zbytek delegátů buď nehlasoval pro nikoho, nebo odevzdal neplatný hlas. Dosavadní šéf Sociální demokracie Michal Šmarda na předsedu znovu nekandidoval kvůli špatným výsledkům strany.

„Chtěla bych dělat starou dobrou sociálnědemokratickou politiku, zastávat se pracujících lidí, aby se lidem zase žilo dobře,“ prohlásila ve svém nominačním projevu.

Další články

Načítám