Hlavní obsah
Článek

Nebinární umělci se už dlouho zasazují o to, aby byly na předávání cen zavedeny genderově neutrální kategorie. Zatímco v hudbě se jim celkem daří, britské filmové ceny zůstanou rozděleny na muže a ženy.

Nebinárních umělců, tedy těch, kteří se necítí ani jako muži, ani jako ženy, ve světě přibývá a roste i tlak na to, aby s nimi bylo zacházeno se ctí. Hudební ceny Brit Awards už od roku 2022 neputují do rukou nejlepšího muže nebo ženy, ale nejlepšího umělce. Krok, za kterým prý stojí hlavně slavný muzikant Sam Smith (32), sice známé tváře přijaly, Adele ale v roce 2022 po své výhře řekla: „Chápu, proč se název této ceny změnil, ale opravdu miluji být ženou a být umělkyní.“

Filmové ceny ale dál na kategorie rozděleny zůstanou. Stejně jako Oscar a ceny Tony, i BAFTA, tedy Filmové ceny Britské akademie, si nechají kategorie nejlepší herec a nejlepší herečka. Po dvou letech debat pořadatelé rozhodli o tom, že producent musí uvést, v jaké kategorii chce umělec soutěžit. Certifikát pro vítěze by pak ale mohl nést místo herec nebo herečka pojem umělec, pokud by si to dotyční přáli.

Počítá se s tím, že takové rozhodnutí bude nebinární umělce slušně řečeno velmi mrzet, například Emma Corrin, známá jako Diana ze seriálu Koruna nebo nejnověji Cassandra Nova z filmu Deadpool & Wolverine, se těšili, jak je psáno správně nebinárně, že se situace v předávání cen změní. „Doufám v budoucnost, ve které se to stane. Nemyslím si, že kategorie jsou v tuto chvíli dostatečně inkluzivní. Jde o to, aby se každý mohl cítit uznávaný a zastoupený,“ zaznělo v rozhovoru pro BBC. I Emma si ale bude muset vybrat, jestli se o cenu bude ucházet v ženské, nebo mužské kategorii.

Další články

Načítám