Hlavní obsah
Článek

Běloruský kulturista Illja Yefimchyk, přezdívaný Golem, zemřel. Proslulý svalovec, jenž řadu let žil i v České republice, minulý týden utrpěl infarkt a navzdory snaze jeho manželky o jeho záchranu a rychlému převozu do nemocnice upadl do kómatu. Následně po několika dnech zemřel na odumření mozku.

Yefimchyk 6. září doma prodělal infarkt, jeho žena Anna prováděla resuscitaci do doby, než přijela sanitka, ale pacient byl nakonec převezen do nemocnice vrtulníkem. „Celou dobu jsem se modlila a doufala, že se Illja uzdraví. Strávila jsem každý den po jeho boku a doufala, že jeho srdce začne znovu bít, ale po dvou dnech mi lékař sdělil hroznou zprávu, že mu odumřel mozek,“ prozradila smutné okolnosti úmrtí jeho žena běloruského portálu Onliner.

„Děkuji všem za projevenou podporu a soustrast. Je velmi potěšující, když si uvědomím, že na tomto světě nejsem sama a tolik lidí mi nabídlo pomoc a podporu,“ děkovala vděčně Anna.

Golem Illja, jehož v počátcích inspirovali Arnold Schwarzenegger a Sylvester Stallone, se postupně dopracoval k monstrózní svalové hmotě. Při výšce 185 centimetrů vážil téměř 160 kilogramů. Denně zkonzumoval až 16 500 kalorií, přičemž spořádal i čtyři kila masa. Jeho biceps měřil neuvěřitelných 65 centimetrů a přes hrudník měl 155 centimetrů.

Přestože se nikdy neúčastnil profesionálních kulturistických soutěží, byl v tomto odvětví velmi známý a uznávaný. Na instagramu jej sledovalo více než 300 tisíc lidí. Po svém dětství stráveném v Bělorusku se v roce 2007 přestěhoval do České republiky, kde setrval třináct let a vybudoval zde známou posilovnu. Následovalo americké Miami a Dubaj.

Illja Yefimchyk přitom není zdaleka prvním kulturistou, který zemřel v mladém věku. Před čtyřmi lety v pouhých 32 letech odešel na věčnost i jeho kamarád kulturista Jakub Šubrt. V poslední době rovněž opustili tento svět Brazilec Antonio Souza, jemuž bylo jen 26 let, a ve 34 letech rovněž Brit Neil Currey.

Související témata:
Illia Yefimchyk

Další články

Načítám