Hlavní obsah
Článek

V Praze ve čtvrtek proběhlo poslední rozloučení se známým divadelníkem a legendou Studia Ypsilon Janem Schmidem. Zemřel 3. června ve věku 87 let.

Schmid působil jako herec, režisér, textař, výtvarník, scenárista, dramatik i pedagog. Jeho ženou byla známá herečka Jana Synková. Poslední sbohem přišlo Schmidovi dát mnoho jeho kolegů. Nechyběl Petr Vacek, Martin Dejdar, Marek Eben, Antonín Hardt, ale ani mladší generace divadelníků jako Braňo Holiček, Schmidův student, či Máša Málková.

„Byl to vynikající tvůrce, velmi kreativní režisér. Ale také dovedl vytvořit ohromnou atmosféru,“ vzpomínal Marek Eben. Ten také připomněl jejich poslední setkání. „Bylo to pravděpodobně po nějakém z našich představení, velmi dlouho jsem tam hrál Prodanou nevěstu, asi 26 let. Honza už byl v té době docela nemocný. To byl další rys jeho povahy, překvapivý, že on si vlastně na tu chorobu nikdy nestěžoval. Pokud vím, chodil mnoho a mnoho let na dialýzu, což je něco, co vás opravdu omezuje, ale já jsem nezažil, že by si na to někdy postěžoval. Jako kdyby ta nemoc neexistovala. Možná proto s tím dokázal v plné tvořivosti žít tak dlouho.“

Schmid se vyučil malířem skla, následovala studia na střední průmyslovce a UMPRUM v Praze. V 60. letech nejdříve působil jako režisér v Severočeském loutkovém divadle v Liberci, aby v roce 1963 založil experimentální soubor, jenž se od roku 1964 nazývá Studio Ypsilon.

Hostoval v Národním divadle, vyučoval na DAMU, v roce 2003 byl jmenován profesorem. V roce 2017 získal Thálii za mimořádný umělecký přínos českému divadlu. S manželkou Janou spolu byli přes padesát let.

Další články

Načítám