Hlavní obsah
Článek

Slavného jména svého otce, malíře a kreslíře Káji Saudka, si sice váží, ale raději tvoří pod pseudonymem. Novou výstavu prezentovala malířka Berenika Saudková pod jménem Berlína.

Pseudonymů mám víc, nechtěla jsem, aby moje příjmení evokovalo v lidech pocit, že jsem protekční fracek. Rozhodla jsem se také vystavovat hlavně v zahraničí. Říkala jsem si, že jestli to půjde tam, kde jméno Saudek, ať už Jan, nebo Kája, každý nezná, bude to taková zkouška. A nějak se mi to povedlo a jméno Berlína si pamatují i v Americe,“ usmívala se Berenika.

Malířka žije a tvoří částečně v Lombardii u Milána, kde si oblíbila kraj u jezera Lago Maggiore. „Je mi tam dobře, jsou tam skvělí lidé, taková kombinace italského temperamentu a švýcarské přesnosti. A s nízkonákladovými leteckými společnostmi jsem za chvilku v Praze,“ nemůže si vynachválit svoji volbu.

Na charitativní dražbě, kde jsme se s Berenikou potkali, se její obraz vydražil za 102 tisíc korun. S ohledem na to, za kolik svá díla prodává, je to relativně odpovídající částka. „Většinou prodávám v zahraničí a ceny se pohybují kolem deseti tisíc eur nebo dolarů. Ale mám i levnější kousky, a když dělám charitu, tak mám dobrý pocit, protože peníze, které jsou použity na dobrou věc, jsou použité dobře,“ míní Saudková, která se v našem videu o svých prioritách v životě rozpovídala ještě o něco víc.

7
fotek
Související témata:
Berenika Saudková

Další články

Načítám