Hlavní obsah
Článek

Vztah Moniky Marešové (43) s maminkou působí často velmi idylicky. Ne vždy tomu tak bylo a také jejich rodinu zasáhlo velmi těžké životní období. Tchyně Leoše Mareše (48) se nyní rozpovídala o své minulosti, kterou provázely velké problémy s alkoholem. Svůj boj s démony Helena Harabinová otevře popsala.

Problémy s pitím začala mít čtyřiašedesátiletá podnikatelka už během studií na vysoké škole, během nichž se stihla vdát a v druhém ročníku porodit dceru. „Byla jsem kvartální alkoholičkou, stačilo mi pořádně se napít a ‚zbořit‘ jednou za týden nebo i za měsíc. Problém jsem si tedy nepřipouštěla, protože jsem měla i abstinenční období,“ svěřila se Harabinová v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Problémy s alkoholem u matky Moniky Marešové následovaly i v dalším životním období. V 80. letech se přestěhovala s manželem do Anglie, kde získal pracovní místo. V té době ji pití pomáhalo především ve chvílích, kdy se cítila osamocená, a po skleničce sahala, když byla sama doma. Po návratu do Prahy začala v 90. letech podnikat. A její slabost se prohlubovala i po boku nového životního partnera. „Byl zvyklý konzumovat hodně alkoholu, často tvrdého, a já se s ním snažila držet krok,“ zavzpomínala Helena. Podnikání do jejího života přinášelo stres, od kterého se snažila si ulevovat pitím. „Toužila jsem být stále výkonná a dokonalá, to je můj hlavní rys,“ prohlásila tchyně Leoše Mareše.

V 37 letech se rozhodla s podnikáním skončit, nejdříve působila jako manažerka mezinárodní firmy a následně se vypracovala na post ředitelky. V té době si začala alkohol nosit i do zaměstnání. „Fungovala jsem, ale když pro mě začala být větší prioritou než práce či rodina starost, kde sehnat alkohol a kde se co nejdřív napít, pochopila jsem, že už to dál nejde,“ svěřila se Harabinová, která následně na naléhání sestry nastoupila na ambulantní léčbu do pražského Apolináře, kam docházela dva a půl roku, a čtyři roky abstinovala.

Po pár letech bohužel spadla do závislosti znovu. Její nový manžel byl také abstinující alkoholik, po čase začal příležitostně pít a Helenu démon alkohol stáhnul opět na svou stranu. Tehdy ještě hlouběji. „Jednou jsem dojela opilá autem z Prahy až do Písku a řekla jsem si dost,“ svěřila se Helena, která nastoupila na čtyři měsíce do protialkoholní léčebny. Od této chvíle uplynulo devatenáct let a ani jednou se nenapila.

Lidem, kteří řeší stejný problém jako před lety ona, se dnes snaží pomoci. Angažuje se jako jednatelka sdružení Pavučina, které pomáhá absolventkám protialkoholní léčby s doléčovacím programem. I proto svůj příběh medializovala také na sociálních síctích. „Není jednoduché se k tomu příběhu vracet, ale věřím, že třeba někomu může pomoct,“ uvedla na Instagramu a dostalo se jí slov podpory nejen od fanoušků, ale také od milované dcery. „Jsem na tebe pyšná, mami,“ napsala jí Monika Marešová.

Další články

Načítám