Hlavní obsah
Článek

Prezidentka Kapky Naděje Vendula Pizingerová (52) se už pětadvacet let věnuje pomoci nemocným dětem. Dle vlastních slov stejný počet let děti i rodí. A právě mateřstvím v pozdním věku si od veřejnosti vysloužila nemilosrdné komentáře. To ji ale neodradilo od užívání si třetího potomka, i když Super.cz svěřila, na co se opravdu už netěší…

„Zpětná vazba některých lidí nebyla pozitivní, byla doslova hnusná. Ale já ty hejty moc neberu. Jsou od lidí, kteří nemají tu zkušenost nebo mají naopak nějakou zášť. Tohle neřeším, člověk by se neměl nechat odradit,“ svěřila se Vendula s tím, že i když Pepíčka porodila ve 48 letech, měl ze všech jejích tří dětí nejzdravější parametry.

„Samozřejmě se může stát, že když je žena ve vyšším věku, že dítě není zdravé, ale to se může stát i ve dvaceti. Já okolo sebe vídám spíše starší matky,“ říká Pizingerová a se smíchem dodává, že její kamarádka napsala knihu o mateřství, které začalo ve 38 letech, s názvem Pozdě, ale přece. „Vzhledem k aktuálnosti si myslím, že bych mohla doplnit druhý díl vzhledem k tomu, že jsem Pepíčka odrodila ve 48 letech,“ směje se. Vydání knihy lze podpořit na Hithitu.

Při této příležitosti přiznala, že se vážně netěší, až Pepíček začne chodit do školy. „Já už nechci chodit do školy… naivně doufám, že to za mě převezme manžel.“

Kromě vlastních dětí ale Vendulu nadále naplňuje péče i o ty „cizí“. Neúnavně se věnuje pomoci těm, kteří to potřebují. Kapka Naděje se už šest let věnuje pomoci dětem v psychiatrické péči.

„Stav je velice neutěšený. Loni jsme k tomu tématu natočili dokument Co je ti? Nic. Je to o stavu dětské psychiatrie u nás, o nedostatku lékařů, o různých diagnózách. Je tam mnoho příběhů a náš cíl je toto téma otevřít a destigmatizovat ho, aby děti o svých problémech doma mluvily,“ vysvětluje Pizingerová a hrdě ukazuje stříbrné mince, mandaly, které sama navrhla a nechala je s pomocí České mincovny vyrazit.

„Jsou krásné, barevné. Momentálně se celá sada tří mincí draží na Aukru, jdou ale zakoupit i jednotlivě,“ říká prezidentka Kapky naděje s tím, že nákupem mandaly naděje, zdraví nebo lásky člověk přispěje na dobrou věc, konkrétně na dětskou psychiatrii.

5
fotek

Další články

Načítám