Hlavní obsah
Článek

Krajský soud v Praze se opět zabýval kauzou falešných obrazů a znovu uznal manžele Evu a Jarolava Fröhlichovy a znalce Milana Trokana vinnými. Mezi nejznámějšími poškozenými je Jiřina Bohdalová (93).

Celý případ se táhne už přes osm let. Od roku 2016 se policie zaobírá touto kauzou, ve které figuruje i údajné dílo Emila Filly Zátiší s dýmkou a hrozny, které si slavná herečka zakoupila za 1,95 milionu korun. Paní Bohdalová si ale na zakoupený obraz ještě nějakou dobu musí počkat. Jedna expertiza tohoto obrazu tvrdí, že jde o padělek, druhá, že ne. Místo u herečky na zdi je tak obraz uložen v trezoru soudu, kde může být i další roky. Bohdalová k soudu nepřišla.

Soud sice dospěl k závěru, že obžalovaní se podvodu dopustili, manželé Fröhlichovi i Trokan ale stále tvrdí, že o žádném padělku nevěděli. Jaroslav Fröhlich, který je od loňského podzimu ve vazbě, dostal za prodej padělků 6,5 roku a zaplatit má 10 milionů. Jeho žena Eva Fröhlichová dostala 5 let a Martin Trokan 6 let, oba mají navíc zaplatit 600 tisíc. Celková způsobená škoda měla být 25 milionů korun a pokusit se měli obžalovaní o další podvody ve výši 36,5 milionu. Proti rozsudku se odvolali, a tak se paní Bohdalová svého obrazu nemusí ještě dlouho dočkat. Obrazy totiž nemohou být majitelům vydány do pravomocného rozhodnutí.

4
fotky

Další články

Načítám