Hlavní obsah
Článek

Jednou z největších hvězd fotbalového Eura byl bezesporu španělský mladíček Lamine Yamal, který v průběhu turnaje oslavil teprve sedmnácté narozeniny. Yamal v semifinále proti Francii vstřelil gól na 1:1 a přepsal fotbalové dějiny. Stal se totiž nejmladším střelcem v historii velkých fotbalových turnajů. Ve finále Eura proti Anglii pak nahrával na úvodní gól zápasu Nicu Williamsovi.

Jeho životní příběh by se klidně mohl stát námětem hollywoodského bijáku. Yamal se sice narodil ve Španělsku, jeho maminka je ale rodačkou z Rovníkové Guineje, otec pro změnu pochází z Maroka. Yamalovu tatínkovi Mouniru Nasraouimu je teprve 35 let, paradoxně je tedy mladší než někteří synovi zkušenější spoluhráči ze španělské reprezentace. A portugalský hvězdný fotbalista Ronaldo je dokonce o čtyři roky starší než Yamalův otec.

Když byl Yamal ještě malé miminko, vznikla ikonická fotografie. Nad malým Yamalem ve vaničce se tehdy skláněl dvacetiletý fotbalista Barcelony Lionel Messi, který vypadal skoro jako jeho sudička. V té době Messi ještě nebyl taková hvězda jako dnes. Hráči Barcelony tehdy v rámci charitativní akce pózovali s dětmi pro kalendář. Děti byly vybírány losem, a tak se jednalo o náhodu. Na snímku se, aniž by to tušili, sešli dva budoucí vynikající fotbalisté. „Začátek dvou legend,“ trefně okomentoval fotku Yamalův otec.

Hříčkou osudu nyní Lionel Messi s Argentinou vyhrál Copu Américu, zatímco Yamal ve stejném období fotbalové Euro se Španělskem. Yamal se už jako sedmiletý objevil ve slavné mládežnické akademii Barcelony. Ve všech věkových kategoriích patřil k nejlepším, a proto není divu, že vynikal i mezi staršími dětmi. Rekordy začal bořit už loni, když coby patnáctiletý kluk (bylo mu 15 let, 9 měsíců a 16 dní) nastoupil za áčko Barcelony, kde kdysi zářil jeho „strýček nad vaničkou“ Lionel Messi. Že se stane členem základní sestavy španělského národního týmu a vyhraje fotbalové Euro, se mu snad v té době ani nesnilo. Přesto se jeho sen stal skutečností a Yamal nyní patří k nejdražším světovým hráčům, kteří ještě zdaleka neukázali všechno.

Další články

Načítám