Hlavní obsah
Článek

Svoji třináctou komnatu nám otevřela sestra hvězdného hokejisty Radko Gudase, zpěvačka Karolína Neuwirthová Gudasová (31). Svá teenagerská léta neprožila stejně jako její vrstevníci. Svazoval ji zdravotní hendikep.

„Měla jsem ortopedický korzet, léčila jsem se se skoliózou páteře. Jezdila jsem do léčebny Vesna. A hodně dětí tam bylo s dětskou mozkovou obrnou. Takže mám v živé paměti to, jak tam ty děti rehabilitovaly, vlastně si pamatuju i to, že jsem tam 6 týdnů byla bez rodičů a mělo to na mě velký dopad, co se týká psychiky,“ vzpomínala Karolína.

Vnímala jsem to hodně, protože mně se to stalo až v jedenácti letech. A nosila jsem ten korzet do sedmnácti let. Takže bych řekla, že pro holku je to velký zásah kolem té puberty. Nelíbíte se žádnému klukovi, koukají se na vás zvláštně, nevědí, co to vlastně je, nevědí, co to obnáší. Prostě jestli si můžou dovolit říct nějaký vtip. Určitě mě to ovlivnilo a určitě mě to formovalo do budoucna,“ svěřila Super.cz své pocity.

Právě proto se sama rozhodla přispět k pomoci dětem, které mají zdravotní problémy. Konkrétně nadaci Anežka, kterou založila její pěvecká kolegyně Michaela Gemrotová pro děti s dětskou mozkovou obrnou. „Když vidím, že někdo chce pomáhat smysluplně, tak má cenu to podpořit,“ míní Karolína, která za těmito dětmi vyrazila na ozdravný pobyt do Kytlice, kde pro ně připravila soukromý koncert se svým projektem Karol a Kvido.

„Vymysleli jsme mnoho společných aktivit, jak dětem s hendikepem zpříjemnit život. Jednou aktivitou, kterou mohu představit, je dětský kalendář/diář pro rok 2025, který vznikne ve spolupráci s Nadací Anežka v rámci mého merche, a 100% výtěžek z prodeje bude věnován na Nadaci Anežka a její aktivity. Kalendář bude samozřejmě možné zakoupit i na mých koncertech. O jeho vzniku vás budeme informovat,“ dodala Karolína, která podporuje také nadaci Jakuba Voráčka pro pacienty s roztroušenou sklerózou.

Karolíny jsme se nemohli nezeptat na to, jak doma prožívali mistrovství světa v hokeji. „Nejvíce ho prožívaly naše děti. Ty samozřejmě fandí svému strejdovi. Já fandila bráchovi tak jako zpovzdálí. Sama jsem se byla podívat až na finále, ale děti byly na všech zápasech. My jsme s Karol a Kvido měli koncerty dva ve fanzóně, tak to byla naše část toho mistrovství a fandění. A podpora, aby se i děti chodily dívat na hokej. Ale lístků bylo málo, takže jsme neměli možnost dostat se tam všichni,“ uzavřela.

Další články

Načítám