Hlavní obsah
Článek

O pořádné pozdvižení se během oficiální návštěvy Austrálie britského krále Karla III. (75) a jeho choti královny Camilly (77) postarala senátorka Lidia Thorpe. Jednapadesátiletá žena, která je svými radikálními postoji proslulá, v budově australského parlamentu začala na krále pokřikovat takovým způsobem, až musela být vyvedena z místnosti pryč.

„Spáchali jste genocidu na našem lidu. Vrať nám naši zemi! Vrať, co jsi nám ukradl! Zničil jsi naši zemi. Dej nám smlouvu, chceme smlouvu,“ požadovala žena, která je v současnosti například hlasitou podporovatelkou Palestiny v konfliktu s Izraelem.

V zemi totiž stále více sílí názory, aby se Austrálie osamostatnila od Commonwealthu. Senátorčino teatrální vystoupení ovšem nebylo nutné, král se již v minulosti nechal slyšet, že pokud by se Austrálie chtěla osamostatnit a stát se republikou, nebude jí v tom bránit.

Když bylo jasné, že žena se svým výstupem nehodlá jen tak přestat, jala se ji vyvádět ven ochranka. Během toho ještě stačila Thorpe zakřičet: „Tohle není vaše země. Nejsi můj král! Ty nejsi můj král!“

Karel III., který se i nadále podrobuje léčbě rakoviny, dokázal během nepříjemného incidentu zachovat chladnou hlavu. Otočil se na premiéra a společně se vzniklé situaci dokonce zasmáli.

4
fotky

Další články

Načítám