Hlavní obsah
Článek

Platy hollywoodských es jsou pro obyčejné smrtelníky neskutečnými částkami. A zatímco na mnoha místech světa a v mnoha odvětvích se škrtá a šetří, nezdá se, že by ve filmovém ráji peněz ubývalo. Soudě alespoň podle honoráře Roberta Downeyho Jr. (59)

Příběh tohoto herce by samotný vydal na hollywoodský trhák. Robert se narodil do herecké rodiny, jeho otec Downey senior měl ovšem problémy s alkoholem a k těm později přičichl i sám junior. V roce 1987 uspěl ve snímku Feťáci, který ho vystřelil mezi hereckou špičku. S dalšími rolemi ale přicházela i velká závislost, a to nejen na alkoholu, ale i na tvrdých drogách.

Downey hodněkrát přišel o práci, byl zatčen, utíkal z léčeben a vypadalo to, že se nad slavným hercem nadobro uzavře voda. V roce 2001 se ale po dalším zatčení za držení drog rozhodl vybojovat si svůj život zpět a po dlouhé cestě získal v roce 2008 roli Iron Mana, která ho opět katapultovala k výšinám. Následně si postavu zahrál ještě v několika dalších filmech, nedávno se ale objevil třeba i v oceňovaném trháku Oppenheimer.

Zatím nejvyšší plat v historii kinematografie mu ale mají vydělat další dvě marvelovky, tentokrát se ovšem nevrátí jako Iron Man, ale jako padouch z Fantastické čtyřky Doctor Doom ve dvou nových filmech o Avengers. Smlouva mu podle deníku Daily Mail údajně vynese více než 62 milionů liber, což je v přepočtu téměř 1,9 miliardy korun, k tomu se ale Robert může těšit i na podíl z příjmů, až se filmy objeví v kinech. A aby toho nebylo málo, smlouva prý zahrnuje třeba i lety soukromým tryskáčem nebo celé tábořiště přívěsů.

Downey tak svým platem zlomí takové historické milníky, jakými byly obří platy pro Bruce Willise v Šestém smyslu, Toma Cruise v restartu Top Gunu a Willa Smithe ve filmu Muži v černém 3, které se řadí k nejvyšším vůbec. Dosud si prý Downey díky Iron Manovi přišel na 400 milionů liber, tedy v přepočtu zhruba 12 miliard korun. Snad se snímkům, které se mají začít natáčet od jara 2025 v Londýně, bude dařit. Poslední dvě marvelovky, pokračování Ant-Mana a Marvels, se totiž staly propadáky.

Další články

Načítám