Hlavní obsah
Článek

Těžko bychom v historii české filmové a televizní zábavy hledali většího baviče a autentičtějšího herce s charakteristickým smyslem pro humor. Vladimír Menšík se nesmazatelně zapsal do českých duší. I když mu ne vždy bylo do zpěvu, bavit lidi kolem sebe ho nabíjelo a snášel tak lépe i své bolesti.

Svůj um předvedl i v československém filmu režiséra Hynka Bočana Půl domu bez ženicha, který spatřil světlo světa v roce 1980. Filmovou komedii plnou chytrých dialogů, vynikajících hereckých výkonů a nečekaných zvratů si můžete připomenout v sobotu 18. května na obrazovkách Televize Seznam. Režisér Hynek Bočan vytvořil film, který je plný humoru, ale zároveň i silných a hlubokých emocí. Dokázal skvěle zachytit atmosféru malého českého městečka i jednotlivé charaktery postav, které se snaží vyrovnat s náročnou životní etapou.

Náročná je především pro Vladimíra Menšíka v roli Aloise France, který se snaží provdat a zabezpečit své dcery. V komedii se satirickým přesahem totiž si usmyslí postavit rodinnou vilu, ve které budou žít všichni pohromadě. Stavbou ale tyranizuje a zaměstnává všechny – manželku, dcery Olinu a Jiřinu i jejich nápadníky. Jenže mladí mají představy o společném životě trošku jiné a zásadně se neslučují s plány budoucího tchána. A tak se může stát, že jeden ze ženichů se zalekne a uteče… Vrátí se ke své snoubence a udobří se s ní i tchánem? To se dozvíte na Televizi Seznam v sobotu od 20:10.

S maminkou před kamerou

V rolích nápadníků sester, které ztvárňují Veronika Freimanová a Marta Malá, se objevili Václav Vydra (68)Ivan Vyskočil. V rolích rodičů Vladimír Menšík a Blažena Holišová, tetu Hedu zahrála Dana Medřická. A právě v tom je film velmi unikátní. Václav Vydra se v něm ocitl po boku své maminky Dany Medřické a nutno dodat, že to bylo poprvé a naposledy. V jiném filmu se už před kamerou nikdy nepotkali. Pro Vydru to byla první velká filmová příležitost a hned pod jejím drobnohledem. Ani pro jednoho to ale nebylo jednoduché. On měl před skvělou maminkou herečkou trému, ona se zase bála, aby si nikdo nemyslel, že Václav dostal roli Libora díky její přímluvě. Nebyla to pravda, a navíc začínající herec prokázal, že rodinné geny v sobě nezapře.

Navzdory bolesti bavil celý štáb

Při vzpomínkách na natáčení filmu Půl domu bez ženicha si Václav Vydra při rozhovorech vybavuje, jak Vladimír Menšík bavil celý štáb. A to i navzdory tomu, že trpěl bolestmi. Měl silné astma, i přesto ale byl vášnivým a silným kuřákem. Aby mohl vůbec dýchat, musel si píchat injekce. Ale ani to ho nezastavilo od toho, aby bavil všechny lidi kolem sebe. Injekci mu píchala jeho lékařka Zdena Lipárová, která s ním jezdila po celém Československu po natáčení a byla pro případ potřeby připravena se stříkačkou a léky. Snímek Půl domu bez ženicha byl natočen osm let před Menšíkovým úmrtím.

Další články

Načítám