Hlavní obsah
Článek

Premiér Petr Fiala zrovna nezažívá nejlepší období. Nedávné volby nedopadly podle jeho představ, a aby toho nebylo málo, ani ve vládě to není žádná hitparáda. Svědčí o tom náhlé odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Konec mu šéf kabinetu navíc oznámil po telefonu.

„O problémech s digitalizací stavebního řízení mluvím s Ivanem Bartošem dlouhodobě a musel jsem nyní udělat takový krok, kterým se konečně posuneme dál. V této klíčové věci, jako je modernizace a digitalizace státu, si už opravdu nemůžeme dovolit další zdržování,“ řekl premiér na adresu odvolání jednoho z členů vlády.

„Rozhodl jsem se sám, poslední kapkou pro mě bylo setkání s Ivanem Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení. Mrzí mě, že takovéto dezinformace na tiskové konferenci České pirátské strany zazněly,“ pokračoval premiér, který vyvrátil, že by jednal na nátlak svých stranických kolegů.

Ani to ho v očích veřejnosti příliš nešlechtí. Lidé se pozastavují nejen nad načasováním onoho odvolání, ale i nad způsobem – ten si předseda vlády měl prý nechat od cesty.

„Jste křivák. Proč jste to neřekl přímo do očí?“ vmetla premiérovi na sociální síti Ivana. „Sejít se s někým v osm hodin ráno, probrat agendu a v půl jedné mu zavolat, že končí, a prohlásit to za promyšlený krok, to mi fakt nepřijde šťastné a k panu Bartošovi fér,“ přisadil si Petr. I on se pozastavoval nad způsobem, jak se ministr pro místní rozvoj o svém konci dozvěděl.

„Tohle telefonické odvolání pana Bartoše z funkce vám připadá fér, pane premiére? Chlapské a seriózní by to bylo z očí do očí,“ doplnil Milan. „Zajímavý, že najednou takhle po volbách. Ne teda, že bych se chtěl Bartoše zastávat, to fakt ne. Ale ještě před týdnem to bylo v pohodě a najednou z ničeho nic prozření,“ divil se Jakub.

„Zbavili jste se rovného a pracovitého politika. Velké zklamání,“ nechala se slyšet Jana. „Bylo to správné rozhodnutí, ale ocenil bych, kdyby to bylo z očí do očí, a ne po telefonu. Tak trochu zbabělost,“ zhodnotil David.

Další články

Načítám