Hlavní obsah
Článek

Říjen je měsícem prevence rakoviny prsu a díky tomu, že jsme se na jedné z akcí, která byla prevenci věnovaná, setkali, se nám moderátorka Petra Eliáš Voláková svěřila, že si sama bulku v prsu našla. Je pár měsíců po operaci.

Zákrok jsem podstoupila v červnu. Našla jsem si při sprchování bulku. Samozřejmě jsem se bála, ale domluvila jsem se s paní primářkou Skovajsovou a nechala se vyšetřit odborníky. Paradoxní bylo, že prso, kde jsem si našla bulku, bylo v pořádku. Ale to druhé ne,“ vyprávěla nám.

„Operovali mě, ale byla to spíš forma volby. Při biopsii se totiž ukázalo, že jde o typ, který by mohl být nezhoubný, ale který byl mohl zničehonic začít velmi aktivně bujet. Volba byla chodit na pravidelné kontroly každých pět měsíců a bát se, anebo zvolit radikální řešení a odstranit to, kdy se pak dalo stoprocentně potvrdit, že je to v pořádku,“ vysvětlila Petra.

Petra v nabádání k prevenci pokračuje i dále, bude i patronkou adventních koncertů České televize za organizaci Maminy s rakovinou. Prevenci podporuje i její manžel, hokejista Patrik Eliáš. „I ve Státech hráli v NHL s růžovými hokejkami nebo měli růžové dresy, takže vím, že kampani na podporu prevence rakoviny prsu se přikládá velký význam celosvětově,“ dodala Petra.

Další články

Načítám