Hlavní obsah
Článek

Nejen na záchranné práce, které stále ještě probíhají, ale také na situaci lidí, kteří jsou povodněmi postiženi nejvíce, myslí už teď prezident i první dáma. Petr PavelEva Pavlová vyzvali občany k solidaritě s oběťmi přírodní katastrofy.

„Povodně ještě zdaleka nejsou za námi, ale už dnes vidíme, které obce a regiony budou potřebovat největší pomoc. Například Jesenicko nebo Frýdlantsko, které zároveň patří k nejvíce znevýhodněným regionům, utrpí pravděpodobně také největší škody,“ zhodnotili ve společném prohlášení, které publikovali na prezidentových stránkách na sociálních sítích.

„Jejich nápravy po celé republice budou vyžadovat nejen pomoc státu, pojišťoven, ale také nás všech. Zkušenosti z minulých krizí ukazují, že umíme být velmi solidární. Nejjednodušší formou pomoci je pomoc finanční. Cest je mnoho od příspěvku zavedeným charitativním a  neziskovým organizacím přes účty jednotlivých obcí až po příspěvek potravinovým bankám. Pokud můžete, pomozte těm, kteří se v těchto dnech dostanou do mimořádně složité situace,“ vyzvali občany a jako pomůcku k tomu, kam finance poslat, zadali webovou stránku Nadace Evy Pavlové, na níž je možné nalézt rozcestník k jednotlivým institucím.

Text komentující povětšinou kvitují, i když připomínají, že prezidentský pár na některé oblasti zapomněl. Vyjmenovali proto také Broumovsko anebo Český Těšín, Karvinou či Třinec ve Slezsku. „Paní Pavlová, Vaše škola v Hanušovicích i celé Hanušovice jsou pod vodou,“ upozornili první dámu, jak dopadlo místo, kde vítala ještě 1. září školáky.

Empatie českého prezidentského páru vzbuzuje sympatie i u našich sousedů. „Nechcete prezidentovat i na Slovensku prosím?“ ozval se sledující Peter. Našlo se i pár jedovatých hlasů. „Bylo by na místě povolat armádu nevím jestli tohle všechno zvládnou hasiči, hlídat hrad a zahrady můžou jindy,“ domnívá se Ilona. Diskutovalo se také o nedostatku přehrad.

Jiní zase pochybují, zda se peníze vybrané ve sbírkách opravdu dostanou potřebným. „Finanční pomoc? Asi tak jak sbírky pro oblasti zasažené tornádem. Lidé z nich neviděli ani halíř,“ ozvalo se v diskuzi. Jiní tomu ale věří. „V době tornáda byla jiná vláda. Téhle se lidi vysmívali, že zbytečně straší, a  vidíte, jak to dopadlo. Každopádně solidarita lidí je v Česku naštěstí pořád velká,“ shrnula sledující s případným nickem Česká vlastenka.

Související témata:
Humanitární pomoc

Další články

Načítám