Hlavní obsah
Článek

Rodina, přátelé a kolegové se na prknech Národního divadla rozloučili s divadelním režisérem a hercem Janem Kačerem (†87), který do uměleckého nebe odešel 24. května. Národní divadlo bylo veřejnosti otevřeno od 11:20, odkdy lidé mohli přinést na jeviště květinové dary.

Obřad začal v poledne, se smutečním projevem vystoupila celá řada Kačerových kolegů, u rakve se střídala čestná stráž.

Do divadla dorazila Kačerova rodina a řada známých hereckých jmen: Miroslav Donutil, Jitka Smutná, David Prachař, Božidara Turzonovová, Jiří Štěpnička, Jitka Schneiderová, Lenka Vlasáková, David Matásek, Jiří Bartoška, Zuzana Bydžovská, Ondřej Pavelka, Zdeněk Žák, Eliška Balzerová, Bára Kodetová a další hvězdy. Poklonit se památce Jana Kačera přišli také politici Jiří Pospíšil a Miroslav Kalousek či kardiochirurg Jan Pirk.

Na Jana Kačera zavzpomínala pro Super.cz herečka Bára Kodetová (54). „Pan Kačer byl člověk, který byl v podstatě u mého narození, provázel mě celým mým dosavadním životem, byl to velký kamarád mého táty, skvělý režisér, úžasný charizmatický pán, byl v podstatě součástí naší rodiny, měla jsem ho nesmírně ráda, moc jsem si ho vážila. Nebýt pana Kačera, tak nejsem u divadla, nebyla bych součástí Národního divadla, on byl ten, který mě sledoval od mých prvních divadelních krůčků, seznámil mě s úžasnými režiséry, jsem mu vděčná za mnohé a měla jsem ho velmi ráda,“ nechala se slyšet herečka.

Na Jana Kačera nedal dopustit ani herec Ondřej Pavelka. Ten připomněl, jaký byl Kačer velký slávista. „Měl jsem strašné štěstí, že jsem se s Honzou potkal, protože to byla opravdu velká osobnost, skvělý divadelník. Byl to skvělý vypravěč, miloval jsem, když jsem někde mohl sedět a poslouchat ho, ať mluvil o čemkoliv, o divadle nebo o tom, jak je dneska hezky. A byl to skvělý zanícený slávista, takže, Honzo, prosím tě, příští rok budeme mistři, slibujeme, Slavia v srdci,“ řekl Pavelka.

S projevem vystoupil herec David Prachař (65). „Jana Kačera jsem nazval katalyzátorem české kultury. My tady pohřbíváme člověka, se kterým odchází kus českého divadla,“ připomněl ve své smuteční řeči Prachař. Smuteční řeč pronesla také herečka Jitka Smutná, Eva Salzmannová nebo slovenská herečka Božidara Turzonovová.

Kačer stál u zrodu pražského Činoherního klubu. Prosadil se jako divadelní režisér, ať už v Divadle na Vinohradech, nebo v Národním divadle. Filmovým divákům utkvěl v paměti jako rytíř Armin von Heide v Údolí včel Františka Vláčila či tajný agent W4C v komedii Václava Vorlíčka.

V 60. letech hrál i ve filmech Evalda Schorma Každý den odvahu, Návrat ztraceného syna a Den sedmý, osmá noc. Zahrál si v desítkách snímků či seriálů, nejznámější je Jana Eyrová, Smrt si říká Engelchen, Flirt se slečnou Stříbrnou, Svědek umírajícího času, Člověk proti zkáze, z novějších pak Bolero či Výchova dívek v Čechách, znali ho i diváci seriálu Rodinná pouta.

Další články

Načítám