Hlavní obsah
Článek

Politický nováček a lídr společné eurokandidátky hnutí Přísaha a Motoristé Filip Turek je po zveřejnění výsledků voleb do Evropského parlamentu jedním z největších překvapení klání. Co se preferenčních hlasů týče, skončil na druhém místě! Méně úspěšní kandidáti stran vládní koalice tak teď mají o čem přemýšlet.

„Já vám to nepřál, ale děkuji, že jste pomohla Filipovi Turkovi. Díky moc! Mám fakt radost z jeho výsledku!“ vzkázal jistý Jaroslav Danuši Nerudové. Stalo se tak poté, co politička reagovala na výsledky voleb. Těší ji sice, že se do Evropského parlamentu spolu se stranickým kolegou Janem Farským dostala, ale z toho, že ji deklasoval Turek i komunistka Kateřina Konečná, má velké mrzení.

„Lži, nenávist, nulová empatie. Nepomohlo. Krásná práce pro Motoristy. Velké díky,“ doplnil nadšený Tomáš.

„Tři čtvrtě roku na sociálních sítích jsem čelila neuvěřitelnému hejtu, nájezdu jeho zfanatizovaných fanoušků, kteří byli skutečně sprostí, hulvátští, vyhrožovali,“ řekla Nerudová na tiskové konferenci.

„Měli daleko dřív odhalit, kdo on je skutečně zač a jakou má minulost,“ doplnila, když měla odpovědět na to, zda svými výpady Turkovi nepomohla k zisku enormního počtu hlasů. Lídr Přísahy a Motoristů uspěl navzdory masivní kritice za některé příspěvky z minulosti na jeho sociálních sítích.

Objevila se například fotografie Turka jedoucího v autě se zdviženou pravicí, připomínající gesto hajlování, což je trestné. Fotografií se nyní zabývá policie. Připomenuty byly také snímky v helmě se symbolem řecké neonacistické politické strany Zlatý úsvit nebo statusy, z nichž lze údajně vyčíst určitou oblibu Adolfa Hitlera. Bývalý závodník je také sběratelem starožitností, včetně těch s nacistickou symbolikou.

Všechno to také jeho kritici nezapomněli zmínit. Někteří z něj udělali rovnou pravicového extremistu. „Je pro mě naprosto děsivé, že 35 let po sametové revoluci jsou komunisti čtvrtí a před nimi jsou pravicoví extremisté,“ uvedla Nerudová, která se s Turkem utkala v předvolebním duelu CNN Prima News.

Další články

Načítám