Hlavní obsah
Článek

Až téměř do své nečekané smrti žil tanečník a herec Vlastimil Harapes (†77) na své milované Malé Straně. Více než čtyřicet let obýval dům pod Pražským hradem v Thunovské ulici, kde se cítil nejlépe.

Bydlel v polovině domu společně s rodinou spisovatele, dramatika a básníka Josefa Topola, který zemřel před devíti lety. Prostory, které mu patřily, byly plné starožitností a nejrůznějších sbírek. Potrpěl si na starožitný nábytek, obrazy a v jeho majetku byla i jedna z největších kolekci starých žehliček.

Čas od času do bytu pozval i média, díky tomu vznikly i snímky, které můžete vidět v naší fotogalerii. Z fotografií je zřejmé, že na moderní vymoženosti si nepotrpěl, nejlépe se cítil v prostředí, z něhož dýchala historie. Podobné to bylo i s chalupou na Rakovnicku, kterou citlivě zrekonstruoval.

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem, který zemřel ve středu, proběhne v Národním divadle v pondělí 27. května. Všem, kteří by chtěli položit k rakvi květiny, se divadlo otevře už v 11:20. Obřad, během kterého se budou promítat ukázky z Harapesovy práce, začne v pravé poledne a trvat by měl zhruba hodinu. 

Další články

Načítám