Hlavní obsah
Článek

Vztahy ministryně obrany Jany Černochové a náčelníka generálního štábu Karla Řehky jsou už delší dobu na bodu mrazu. Na resort armády to bohužel nevrhá moc dobré světlo, a tak se do celé věci vložili prezident Petr Pavel i premiér Petr Fiala.

„Shodli jsme se, že v aktuální bezpečnostní situaci si nemůžeme dovolit rozmíšky nad banalitami. Myslím, že jsou si toho vědomi oba představitelé. Ani já, ani premiér nechceme personální změny. Jsem přesvědčen, že jsou schopni se domluvit,“ uvedl Pavel v pořadu Otázky Václava Moravce.

„Vztahy nemusí být ideální, ale musí být profesionální a nesmí bránit potřebné spolupráci. Ta probíhá a bude probíhat dál ve prospěch obranyschopnosti a bezpečnosti naší země,“ uvedl pro Aktuálně.cz k napětí v resortu obrany předseda vlády.

Však se také s oběma na konci června sešel a pochlubil se společnou fotkou. A byl jediný, kdo se usmíval. Černochová i Řehka vypadali dosti odevzdaně. S blížícím se 34. ročníkem Dne pozemního vojska Bahna 2024 ale přehodnotili situaci a ukázali se v úplně jiném světle. Vysmátí a spokojení.

„Kdo nebyl ve Varech, byl na Bahnech. I když bylo 35 stupňů ve stínu, obrovský zájem lidí dokazuje, že si Armáda ČR zachovává důvěru a podporu veřejnosti,“ pochvalovala si ministryně obrany.

„Armáda konečně prochází zásadní modernizací. Právě pozemní vojsko se již za dva roky dočká prvních bojový vozidel CV90. Letos chceme dokončit také jednání o nákupu nových tanků Leopard 2A8. V dalších ročnících se tedy máte určitě na co těšit,“ slíbila.

„Moc děkuji organizátorům a všem, kdo se na akci podíleli nebo na Bahna přišli! Skvělá atmosféra a radost doprovázet prezidenta Petra Pavla,“ mnula si ruce ministryně, která je ráda, že se krizi, alespoň na nějaký čas, podařilo zažehnat. Otázka je, jak dlouho křehké příměří vydrží.

Další články

Načítám