Hlavní obsah
Článek

Voda na většině míst opadá a Česko začíná sčítat škody. Pomocnou ruku nabídl i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, který záhy přišel na to, že tak jednoduché to nebude. Lidé mu vmetli do tváře, že obnova země půjde hodně těžko. A vinu házejí právě na něj, byť to celé jde i za vládami předchozími.

„Jeseník, Krnov, Opava… Desítky měst a obcí pod vodou, dalším to hrozí. Pořád je nejdůležitější chránit životy a zabránit hrozícím škodám, mezitím už MMR v pozadí připravuje následnou obnovu. Bude záležet na odhadech škod, které nám dodají zasažené kraje, ale už teď je jasné, že celkově půjdou do desítek miliard,“ shrnul ministr.

„Z vlastních zdrojů navýšíme program Živel o další stovky milionů, to ale zdaleka nebude stačit. Jednáme o dalších financích ze státního rozpočtu, evropských fondů, spolupracujeme s Národní rozvojovou bankou. Ministerstvo předloží vládě komplexní strategii obnovy zatopeného území,“ doplnil Bartoš, který tím otevřel Pandořinu skříňku.

Lidé na sociálních sítích se do něj pustili hlavně kvůli nefungující digitalizaci stavebního řízení. Řada z nich vyjádřila pochyby nad tím, že obnova poničených měst a obcí půjde rychle, když legislativa pokulhává.

„Můžu vědět, jak bude probíhat rekonstrukce obcí a měst, když nám nefunguje stavební řízení?“ zeptal se na síti X Jakub. „Ty jsi měl už dávno připravit fungující digitalizaci stavebního řízení, už radši nepřipravuj nic, neschopný fušere,“ nešetřil ministra Pavel. „Ještěže funguje stavební řízení, občanům na severu Moravy to půjde rychle,“ rýpl si Jiří.

„Hlavně už pořádně spusťte tu digitalizaci stavebního řízení, ať lidi můžou stavět nové a rekonstruovat,“ doplnil Michal. „Co jim to bude platný bez stavebního povolení,“ pozastavil se Boban. „Jak dlouho bude trvat stavební povolení těm, co jim velká voda zbořila domy?“ zeptal se Miroslav.

Pokud čekáte, že jim ministr odpověděl a měl pro ně dobré zprávy, budete zklamáni. Předseda Pirátů zřejmě horečně přemýšlí nad tím, co odpovědět, aby lidi ještě víc nenaštval. A to dá v tomto případě sakra práci.

Další články

Načítám