Hlavní obsah
Článek

Pokud chtěl přihrát Pirátům nějaké ty body, které strana vinou událostí (ne)dávno minulých ztratila, pak poslanec Jakub Michálek nebyl moc úspěšný. Poté, co se navezl do náhrad, které zákonodárcům náleží, se na něj místo chvály snesla vlna sžíravé kritiky. Lidé ho viní z pokrytectví a ptají se, jestli vrátí peníze za uplynulé tři roky.

„Mnohem větší problém než platy politiků jsou fiktivní náhrady, kterými se maskuje reálný plat. Pojďme si říct pravdu. 57 000 Kč měsíčně na dopravu pro každého řadového poslance, například z Ostravy. Neomezená karta na dráhu stojí 40 000 ročně (1. tř.) a MHD v Praze 3650 Kč ročně, v Ostravě 4400 Kč (zlý Hřib zajistil levnou MHD!), tj. suma sumárum 4000 Kč měsíčně, plus nějaké peníze na taxíky, příp. auto, oproti náhradám 57 000 Kč měsíčně na dopravu + další peníze, 15 tisíc měsíčně na ošacení,“ vypočítal náhrady poslanců.

„Pražáci mají na dopravu 38 tisíc, což je taky úlet. Všechny částky jsou hrubého. Nemám nic proti tomu, aby poslanci měli dobrý plat, ale ta debata je postavená na úplně jiných číslech. Tohle není nic proti kolegům z regionu, trávit půlku času mimo domov a pendlovat přes půlku republiky je náročné. Ale není to důvod maskovat skutečnou výši platu,“ namítl Michálek.

„Proto já říkám, pojďme ty náhrady nastavit reálněji, část dát do platu, část snížit. A dlouhodobě držme princip, že platy všech ústavních činitelů včetně soudců jsou navázané na ekonomiku. Žvanit o zmrazování na pět let je populistická blbost, protože by pak platy skokově vzrostly o 52 procent - tedy skok platu o 50 tisíc měsíčně. A akorát by to zvýšilo závislost na zájmových skupinách a korupci, což snad nikdo nechce,“ přišel s řešením.

Vděku a palců nahoru se ale nedočkal. Spíš naopak. Lidé se do něj obuli a viní ho z pokrytectví. Někteří ho dokonce vyzvali k tomu, aby náhrady vrátil, když s nimi má najednou takový problém.

„Doteď nevadily? Pokrytci Piráti,“ vzkázal mu v diskuzi na síti X Josef. „Tři roky vám to nevadilo. Vrátíte tedy rozdíl v náhradách státu?“ ptal se Honza. „Vy se opravdu chcete propadnout úplně na dno? Vůbec to nechápu, tři roky jste byli s tímto v pohodě a najednou,“ nechápala Miroslava. „Zajímavé, že jste s tím nepřišli už před 2,5 rokem,“ divil se Michal.

„Nevíte někdo, kde ten úderník byl třeba poslední tři roky?“ dotazoval se Martin, kterému není jasné, proč se proti „nehorázným“ náhradám nevyslovil už mnohem dřív. Asi nepřekvapí, že na to Michálek neměl co říct. Velmi rychle přišel na to, že si tímto příspěvkem docela naběhl. A jestli chtěl uklidnit humbuk kolem zvyšování platů politiků, vydal se přesně opačnou cestou.

5
fotek
Související témata:
Poslanci
Jakub Michálek
Poslanecké náhrady

Další články

Načítám