Hlavní obsah
Článek

Po smrti manžela, režiséra Jiřího Menzela (†82) založila Olga Menzelová (46) nadaci, skrze kterou finančně pomáhá stárnoucím a mnohdy velmi nemocným umělcům. Svou pomoc nabídla už nemocnému herci Oldřichu Víznerovi, Rudolfu Jelínkovi nebo Ivance Deváté.

Její zájem nyní oceňuje i představitel rostlináře z filmu Vesničko má středisková, který natočil Jiří Menzel. Olga Menzelová se pochlubila společným snímkem z návštěvy Oldřicha Vlacha, za kterým zajela k němu domů. A setkání to bylo rozhodně neformální. Oba totiž byli v županech.

„Než jsem k Oldovi jela, říkal: Olinko, promiň, ale budu v županu. Tak jsem si ho vzala také, aby se cítil lépe. Humor Oldu neopouští, i když to má sakra složité. On i jeho paní,“ svěřila se Menzelová, která mu skrze nadační fond pravidelně finančně přispívá k hereckému důchodu. „Celý život dělal radost nám divákům a teď je čas mu to vrátit. Například postava rostlináře Jaromíra Kunce z filmu Vesničko má středisková se nesmazatelně zapsala do myslí filmových diváků,“ dodala Menzelová.

Oldřich Vlach před čtyřmi lety ukončil hereckou kariéru a odešel z angažmá v Divadle na Vinohradech, kde působil 29 let. Důvodem byly jeho zdravotní komplikace spojené s páteří. Herec musel v průběhu posledních let absolvovat řadu operací a hraní pro něho bylo kvůli bolestem čím dál složitější. Herce lékaři už před lety mylně diagnostikovali a mysleli si, že má rakovinu. Ta se ale nepotvrdila. Později se ukázalo, že jde o bakteriální zánět, který mu napadl a prakticky zničil dva krční obratle. A právě silné bolesti ho donutily odejít do hereckého důchodu.

Související témata:

Další články

Načítám