Hlavní obsah
Článek

Proslul coby jeden z nejvýznamnějších a nejslavnějších českých baletních mistrů a tanečníků. Zazářil i před kamerou, ani herectví mu nebylo cizí. Vlastimil Harapes (†77), který 15. května podlehl rakovině plic, o zákeřné nemoci dlouho nevěděl. Možná i díky tomu si života užíval do posledních chvil.

„Naposledy jsme se viděli zhruba na konci dubna v Balbínce na koncertu Petry Hapkové. Byli dobří přátelé i s její maminkou, dlouhá léta. Tam s námi poseděl, popovídal si. Jinak jsme se potkávali v malém baru na Malé Straně. Měl rád i hospodu U Kocoura v Nerudovce, chodíval do Napy, do Kafírny,“ zavzpomínala pro Super.cz jeho sousedka.

Na Malou Stranu se přestěhovala teprve před několika lety, na známého baletního mistra ale měla docela štěstí. „I když jsme se jen potkali na ulici, prohodili jsme pár slov,“ doplnila s tím, že nic nenasvědčovalo tomu, že by trpěl vážnými zdravotními problémy. Podle informací deníku Blesk měl podlehnout rakovině plic, na kterou se přišlo teprve nedávno. Stalo se tak poté, co si herec lékařům stěžoval na silný kašel a celkovou slabost.

„Díky tomu, že nevěděl, že má tu nejhorší nemoc, si ten život užíval naplno až do konce,“ nechala se slyšet Harapesova známá, která na svého milého souseda nikdy nezapomene.

„Byl to okouzlující společník a velmi galantní muž. V tom dubnu v Balbínově poetické hospůdce přišel až v závěru koncertu, kdy se objevil s krásnou kyticí pro Petru. Její maminka pro něj měla pro změnu nějaké CD,“ zavzpomínala s odkazem na vystoupení Hapkové.

Pár dní předtím se Harapes coby jeden z VIP hostů objevil také na premiéře Mefista ve Státní opeře. Ani v tomto případě nic nenasvědčovalo tomu, že by ho něco trápilo. O to větší šok jeho blízcí, kolegové a fanoušci zažili ve chvíli, kdy se dozvěděli o jeho úmrtí.

Další články

Načítám