Hlavní obsah
Článek

Spontánně vystřelený vtípek, který vyšel z úst Blackova spoluhráče Kylea Gasse, se nevyvedl. Během svého narozeninového přání totiž zalitoval, že se Trumpův atentátník netrefil. Část publika se vtipu zasmála, později se ale na muzikanty snesla vlna hejtu. Kapela Tenacious D tak musela ze dne na den ukončit turné.

Den poté, co došlo v Pensylvánii k tragické střelbě na prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, slavil kytarista a zpěvák Kyle Gass šedesáté čtvrté narozeniny. Během koncertu v australském Sydney, kde byla kapela právě na turné, mu kolega Black popřál a zazpíval.

Po písni Gass s nadsázkou poznamenal, že by si k narozeninám přál, aby příště střelci mířili na Trumpa lépe. Komentář po koncertě vyvolal rozruch a odsouzení. Nejdříve z úst australských politiků, kteří považují podporu násilí za nepřijatelnou, později začalo video kolovat na sítích.

V reakci na incident a reakce kapela nejprve odložila svůj další koncert. Jack Black ale později rozhodl o ukončení veškerých plánů na turné. Na sociálních sítích vyjádřil šok z toho, co se stalo na pódiu a zdůraznil, že nenávistné projevy a výzvy k politickému násilí jsou nepřípustné. Poděkoval také fanouškům za jejich podporu a pochopení.

Sám Kyle Gass se taktéž na svých sítích veřejně omluvil: „Věta, kterou jsem improvizovaně řekl v neděli večer na pódiu v Sydney, byla velmi nevhodná, nebezpečná a strašná chyba. Neschvaluji násilí jakéhokoli druhu, v jakékoli podobě, vůči komukoli. To, co se stalo, byla tragédie a je mi neuvěřitelně líto mého nedostatku soudnosti. Hluboce se omlouvám těm, které jsem zklamal, a upřímně lituji veškeré bolesti, kterou jsem způsobil.“

Tenacious D je rocková skupina založená roku 1994 v Los Angeles. Jack Black a Kyle Gass v ní oba hrají na kytary a zpívají, ale hlavně kombinují svou lásku k hudbě s chutí si z ní dělat tak trochu žerty.

Minulý rok předvedli své kytarové umění, humor a chytlavé vokály dokonce i v Praze. Duo proslavil film Králové ro(c)ku (2006), který vyšel tři roky po Blackově roli ve známém hudebním snímku Škola rocku.

Když kvůli incidentu zrušila kapela zbytek svých australských koncertů, je nyní otázkou, zda se vůbec uskuteční plánované severoamerické turné v říjnu, krátce před prezidentskými volbami.

Budoucnost Tenacious D je tedy nejistá. Nezbývá než doufat, že lidé hudebníkům odpustí, protože z takového průšvihu je zřejmě nedostane ani jejich pověstné Trsátko osudu.

Související témata:
Tenacious D
Rock

Další články

Načítám