Hlavní obsah
Článek

Královna Camilla (77) dnes slaví své 77. narozeniny. Zatímco podle průzkumů její oblíbenost u britského lidu stoupá, stále se najde spousta těch, kteří jí nemohou přijít na jméno.

Od té doby, co syn královny Alžběty Karel III. usedl na trůn, plní Camilla zdatně královské povinnosti. Když je potřeba, klidně jede na charitativní večer pět hodin autem tam a pak zase zpět, na veřejnosti rozdává úsměvy, i když je jejímu muži zle a zrovna řeší zdravotní problémy. Svou funkci zastává důstojně, věnuje se charitativní práci, prosazování gramotnosti a upozorňování na problém domácího zneužívání a sexuálního násilí. Pochval se jí dostává i na módním poli. Stejně ale spoustě lidí v Anglii stále leží v žaludku.

Své dnešní sedmasedmdesáté narozeniny „oslavila“ královna po boku svého muže na jedné z mnoha oficiálních záležitostí, a to slavnostním zahájením nového období parlamentu. Manželka panovníka byla samý úsměv a nevadilo ani to, že v pondělí během návštěvy Normanských ostrovů utrpěla lehký výron kotníku.

Královně Camille k jejím dnešním narozeninám popřáli i princ William a Kate prostřednictvím sociálních sítí, kam umístili její civilní fotku ze zahrady, kterou pravděpodobně fotila princezna. „Přejeme jejímu veličenstvu velmi šťastné narozeniny,“ stálo v přání. A nejsou zdaleka jediní. I část britského lidu Camillu opěvuje, někteří ji dokonce přezdívají spasitelkou monarchie za to, že v době královy indispozice stále objížděla zemi.

Je ale řada lidí, kteří královnu stále neuznávají, nejspíš hlavně kvůli pohnuté rodinné minulosti. „Nešťastné narozeniny,“ zní mezi komentáři v magazínu Daily Mail. „Je to poslední člověk, kterému bych přál šťastné narozeniny. Dianin duch je naše královna, ne ona,“ píše další člověk. „NENÍ NAŠE KRÁLOVNA. A může předstírat, že je, během doby, která jí ještě zbývá, ale… NIKDY se legálně nestane naší královnou,“ rozvášnil se jiný a podobných komentářů by se našla celá řada.

Královna Camilla se tak bude muset smířit s tím, že se nejspíš už nikdy nestane stejně oblíbenou členkou královské rodiny, jako byla Diana nebo v současné době třeba Kate. Náklonnost jejích blízkých a obdivovatelů jí ale snad na tváři opět vykouzlí pro ni typický široký úsměv.

Další články

Načítám