Hlavní obsah
Článek

Do zkoušení na StarDance naskočili paralympionik a sportovní reportér Jiří Ježek (49) s tanečnicí Lenkou Norou Návorkovou (33) o trochu později, protože Jiří byl tři týdny pracovně na olympiádě v Paříži. Na tanec už se ale těšil prý stejně jako na manželku a jejich kočky. „Čtyřhodinové tréninky si užívám,“ řekl Super.cz.

„Ta práce reportéra na olympiádě byla náročnější, než když jsem tam býval jako sportovec. Domácí úkoly jsem nezvládal, jednak v pokoji nebyl ani prostor, ale byl jsem tak unavený, že jsem se vracel domů po čtyřech úplně stejně jako tady z tréninku,“ prozradil Jiří.

Ježek přišel o nohu v jedenácti letech, vyučil se protetikem a protézy si tak podle potřeb může vyrábět sám. Různé střídá i na jednotlivé tance. „Zatím jsme vyselektovali tři, tahle je třeba na latinu a jive, protože tam se hodně skáče a pruží. Jiná je vhodná na standard, která dovoluje klouzavější pohyb. Uvidíme při dalších tancích. Budeme zjišťovat, která noha je ta nejlepší. Znám to už ze sportu, kdy jsem měl doma šest nebo sedm nohou na různé sporty,“ popisoval.

To, že nemá nohu, ale není jeho jediným hendikepem. Před deseti lety měl těžký úraz na silničním závodě mistrovství světa handicapovaných v americkém Greenville. Byl uveden do umělého spánku a přišel o dvě žebra a část plíce. „Byl to úraz ještě horší, než když jsem v dětství přišel o nohu. Nemám dvě žebra u srdce, tak musí Lenka dávat pozor, kam mi sáhne a jestli mi bude dobře držet ten rám, který je nahoře hodně nestabilní. I tohle je zkouška, co moje tělo vydrží,“ uzavřel.

Další články

Načítám