Hlavní obsah
Článek

Ještě když varoval před nadcházející živelní katastrofou, dočkal se ministr vnitra Vít Rakušan záplavy hejtů. Poté, co kritická situace skutečně nastala, lidé obrátili. Děkují jemu i práci integrovaných záchranných složek. A souhlasí i s jeho kritikou nezodpovědných občanů, kteří v rozbouřených vodách plavou, vyjedou na loďce nebo skáčou pro domácí zvířata.

„Každého ‚kánoistu‘, který si myslí, že povodně jsou asi zábava, zachraňují naši záchranáři na úkor někoho, kdo se do krizové situace nedostal svým přičiněním. A taky je to přestupek, který může být pokutován až ve výši 100 000 Kč. Nedělejte to,“ vyzval ministr ve svém projevu po zasedání ústředního krizového štábu.

Zmínil i nutné evakuace. „Pokud k tomu hasiči nebo obec vyzvou, PROSÍM, poslechněte je. Vyvarujete se toho, že budete později evakuováni za mnohem dramatičtějších okolností a s násobně větším rizikem. Pro vás i pro záchranáře,“ dodal.

Lidé nyní na ministra pějí samou chválu: „Toto je extrém, co ti lidi předvádějí. Jejich volba, jejich život. Dost podobné je i to, když jim záchranáři přijdou říct, že se musejí evakuovat, a oni o to zájem nemají, ale pak si to rozmyslí v tu nejhorší dobu,“ souhlasí s ministrem paní Anička. „Děláte skvělou práci, celý vládní aparát i záchranný sbor - moc doufám, že podobných zbytečných zásahů nebude moc a všichni budou v pořádku,“ drží palce Jarmila. „Nejschopnější ministr vnitra od roku 89,“ chválí i Jana.

Některým občanům ovšem chybí součinnost s ministerstvem obrany, což zaznělo i v některých reportážích ze záchranných prací. „Škoda že nebyla povolána Armáda ČR, věřím, že by záchranářům značně usnadnila evakuaci některých míst,“ domnívá se Rakušanův sledující Richard.

Další články

Načítám