Hlavní obsah
Článek

Mnoho restauratérů si stěžuje na nedostatek hostů nebo zdražování. Jeden z nejznámějších českých kuchařů a majitelů restaurací Zdeněk Pohlreich (67) to ale vidí jinak. „Tvrdě pracujeme a nese to ovoce,“ míní.

Zdražování surovin, následně výsledných jídel a úbytek hostů, kteří si raději začnou vařit doma, na rozdíl od jiných kolegů neskloňuje. „Není to tak horké, lidi furt peníze na restaurace mají a nějaký soumrak bych nepředpovídal. Byznys má výkyvy směrem nahoru i dolů, ale žádné drama nevidím,“ domnívá se Pohlreich, který si pochvaloval i to, jak rychle se jeho podniky vrátily k normálu po covidu, kdy musely být restaurace zavřené. „Bylo zřejmé, že mají lidi po restauracích hlad, život bez nich je strašně smutný,“ uvedl.

Do následování aktuálních gastronomických trendů se nepouští, zůstává u své osvědčené klasiky. „Jsem zvědavý, jak dlouho se budou michelinští kuchaři honit za dokonalostí, protože mám pocit, že už to dneska nikdo nechápe. Hodně se rozšiřuje street food nebo asijské restaurace, ale nás to nezajímá,“ krčil rameny.

Sám dokonce japonskou restauraci, kterou vlastnil, zavřel, takže si na japonské pokrmy přišel pochutnat ke konkurenci. „Když jsme končili s Yamatem, které mělo třicet míst, potřeboval jsem si uvolnit ruce pro jiný podnik, který jich má sto. Byla by to starost navíc,“ vysvětloval Pohlreich, který ovšem japonskou kuchyni, kulturu a odívání obdivuje. Na slavnostní opening dorazil v kompletním outfitu, který si z Japonska objednal.

3
fotky

Další články

Načítám