Hlavní obsah
Článek

Ministr školství Mikuláš Bek využil majáček služebního vozu a projel záchranářskou uličkou. Na dálnici D1 zrovna hořel návěs kamionu a provoz kvůli tomu několik hodin stál. Že tím veřejnost dost pobouřil, se dalo čekat. Žádným překvapením bohužel není ani to, že na tom on sám nevidí nic špatného a papalášské způsoby srdnatě brání.

„Rozumím tomu, že jízda s majáčky kohokoliv kromě vozů IZS je citlivé téma. Rád bych veřejnost ujistil, že toto právo, které mají členové vlády proto, aby se mohli maximálně věnovat plnění pracovních povinností, využívám v souladu s tím a jen ve výjimečných situacích,“ hájil se na síti X člen kabinetu Petra Fialy.

„Rozumím, že je to senzitivní, i z pohledu veřejnosti je ale důležité, aby se ministr věnoval své práci, než aby postával v kolonách, uvedl Bek. My ostatní se nemusíme věnovat své práci. My si jen tak jezdíme,“ reagoval na jeho slova Damir.

„Já vás vůbec neznám a nic proti vám nemám, ale to co jste udělal, je zlo,“ vzkázal ministrovi Radovan. Nebyl jediný, kdo si člena vlády všiml až v momentě, kdy udělal takový přešlap, respektive přejezd. Navíc ve chvíli, kdy to vůbec nebylo třeba. Protože důvod, že chtěl být dřív doma, příliš neobstojí.

„Možná kdyby ministři byli nuceni stát v kolonách, začali by ty kolony řešit s někým, kdo s tím může něco udělat,“ poznamenal Milan.

„Modrý maják, tedy absolutní právo přednosti v jízdě, může být používán jen při plnění zvláštních povinností pro stát nebo v případě ohrožení. Ani jedna ze situací v případě ministra Beka nenastala. Takovéto papalášské chování ze strany člena vlády je nepřijatelné a snižuje důvěru občanů v demokratické instituce,“ uvádí web Kverulant.org, který se podobnými excesy mocných léta zabývá.

V souvislosti s přejezdem se lidé podivují i nad tím, že se k celé věci nevyjádřil samotný předseda vlády. Petr Fiala podle nich vystupuje jako arbitr ctnosti a morálky, který podobné výdobytky odmítá. A dušuje se tím, že celé jeho vládě jsou cizí. Evidentně tomu tak není. A premiér zarytě mlčí.

Související témata:
Mikuláš Bek

Další články

Načítám